Încasările la bugetul de stat au fost, în luna aprilie, mai mici de 17 miliarde de lei, cu 1,26 miliarde lei sub nivelul programat şi cu 2 miliarde de lei sub nivelul din aprilie 2015, principala cauză fiind reducerea veniturilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA), susţine fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Gelu Diaconu, într-o postare pe blogul personal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gelu Diaconu se află într-un conflict cu ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şi cu secretarul de stat Gabriel Biriş, devenit evident după demiterea lui Diaconu de la conducerea Fiscului, în 11 februarie, după ce DNA a anunţat că a început urmărirea penală împotriva sa. 

"La TVA, situaţia este catastrofală, deoarece pe lângă cele 1,5 miliarde lei mai puţin faţă de aprilie 2015 (adică 71%), se înregistrează 824 milioane lei mai puţin faţă de program (adică 82%)", a scris Diaconu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Fostul şef al ANAF susţine că evoluţia poate fi pusă doar pe seama evaziunii în creştere, în condiţiile în care consumul a crescut puternic de la începutul acestui an, cu aproape 20%, potrivit datelor oficiale. 

"Cvasi-totalitatea nerealizărilor faţă de program, la toate categoriile de venituri bugetare, se înregistrează în zona marilor contribuabili ( 1 miliard lei) şi la agenţii economici din Bucureşti-Ilfov (circa 250 milioane lei), arii recunoscute cu un nivel al evaziunii foarte ridicat", a menţionat Diaconu.

ANAF va publica datele privind încasările din aprilie după jumătatea lunii mai, însă instituţia nu oferă detalii lunare, ci publică doar cifre cumulate de la începtul anului.

Pentru primele trei luni din 2016, datele privind încasările au fost publicate de către ANAF în 21 aprilie şi au arătat venituri totale de 49,8 miliarde lei (11,1 miliarde euro) la bugetul de stat, cu 6%, sau 2,7 miliarde lei, peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Însă încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 14,3 miliarde de lei, cu 1,7% mai mici faţă perioada similară a anului trecut.

ANAF a explicat scăderea prin reducerea cotei de TVA la 9% pentru alimente de la 1 iunie 2015 şi a cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la începutul acestui an.

Fiscul a anunţat încasări slabe şi la contribuţiile la sănătate, inclusiv încasările din taxa clawback.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.