Fondul Proprietatea consideră că Nuclearelectrica are nevoie de un mandat cu durată completă, şi nu de unul interimar de patru luni, arată un comunicat al FP, în care se precizează că acele contracte de mandat propuse pentru noul consiliu interimar sunt revizuite, fiind eliminate obligaţii cheie ale membrilor consiliului, astfel încât ”aceasta situaţie sporeşte în mod vizibil riscul unor potenţiale practici de coruptie şi abuzive la Nuclearelectrica”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fondul Proprietatea şi-a exprimat marţi dezaprobarea în privinţa celor două noi puncte propuse de către Ministerul Energiei pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Nuclearelectrica, programată pe 24 august.

„În primul rând, Consiliul de Supraveghere interimar al Nuclearelectrica urmează să fie schimbat cu un alt Consiliu cu mandat scurt de patru luni, în ciuda faptului că data expirării mandatului membrilor Consiliului actual era cunoscută de toţi acţionarii de luni întregi. Compania are nevoie urgentă de un Consiliu de Supraveghere puternic, responsabil, cu mandat pe durată completă, pentru a ajuta la gestionarea provocărilor şi oportunităţilor cu care se confruntă Nuclearelectrica”, arată un comunicat emis marţi de FP.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În al doilea rând, spun oficialii Fondului, contractele de mandat propuse pentru noul Consiliu interimar sunt revizuite, fiind eliminate obligaţii cheie ale membrilor Consiliului, care făceau parte din contractele de mandat anterioare.

”Potrivit noilor contracte, membrii Consiliului nu mai sunt pot fi traşi la răspundere pentru încălcarea obligaţiilor de neconcurenţă, permiţând, astfel, conflicte de interes flagrante. Mai mult, ei nu mai sunt obligaţi sa păstreze confidenţialitatea informaţiilor obţinute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Nuclearelectrica”, subliniază conducerea FP.

Reprezentanţii FP spun că ambele puncte se află în contradicţie cu normele guvernanţei corporative şi este de aşteptat să aibă un impact negativ asupra performanţei Nuclearelectrica, precum şi asupra valorii acţiunii acestei companii listate la bursă.

”În opinia Fondului, aceasta situaţie sporeşte în mod vizibil riscul unor potenţiale practici de coruptie şi abuzive la Nuclearelectrica. În plus, pune în pericol performanţa companiei, deoarece poate influenţa valoarea acţiunilor companiei cotate la bursă, precum şi încrederea investitorilor în viitorul companiei datorită lipsei de responsabilitate şi transparenţă”, adaugă FP.

Johan Meyer, co-director general al Fondului Proprietatea, afirmă că efectuarea unor ”modificări nocive” la contractele de mandat ale membrilor consiliilor ”pare să fie o practică comună a Ministerului Energiei”, având în vedere repetarea situaţiei similare de la Hidroelectrica,

”Încă o dată, un alt consiliu interimar cu contracte de mandat modificate pentru a fi cat mai permisive, care îngăduie membrilor consiliului să-şi păstreze poziţii similare în alte companii energetice, inclusiv concurente, şi care elimină dispoziţiile privind confidenţialitatea, pare să fie modalitatea Ministerului Energiei de a se abate de la legislaţia privind guvernanta corporativa şi, de a urmări probabil alte interese. Această situaţie ridică îngrijorări serioase cu privire la responsabilitatea membrilor consiliilor din sectorul energetic de a acţiona în interesul companiei şi de a nu-şi folosi poziţiile de conducere în companii precum Nuclearelectrica şi Hidroelectrica pentru a deservi alte interese decât cele ale companiilor respective", afirmă Johan Meyer.

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creştere de 77 de ori faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii producţiei şi a încasărilor.

Producţia de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, ”în condiţiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unităţii planificate să intre în oprirea planificată”.

Veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele şase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.