Fondul de private equity Morphosis Capital Fund I a anunţat joi că a finalizat o tranzacţie în domeniul soluţiilor şi serviciilor complete pentru acces industrial, prin achiziţionarea a 51% din EMI, liderul în domeniu pe piaţa locală, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 15 milioane de euro.
"Fondul de private equity Morphosis Capital Fund I a finalizat o tranzacţie în domeniul soluţiilor şi serviciilor complete pentru acces industrial, prin achiziţionarea împreună cu investitorii fondului a pachetului majoritar de acţiuni, 51%, din EMI, liderul în domeniu pe piaţa locală", a informai fondul.
Valoarea tranzacţiei se ridică la 15 milioane de euro, capital care va alimenta creşterea gamei de produse şi a bazei de clienţi a EMI, precum şi extinderea la nivel internaţional.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„După 21 ani de muncă în echipă, EMI a ajuns, prin această tranzacţie, la un punct de cotitură, care ne va permite să ne dezvoltăm mai rapid în România şi să ne extindem de aici pe piaţa europeană, prioritar în Belgia şi în Franţa. Împreună cu Morphosis Capital vom accelera dezvoltarea EMI, cu obiectivul de a deveni furnizorul preferat în România şi în Europa de soluţii totale industriale şi pentru proiecte tehnice complexe”, a declarat Jerome France, fondator şi CEO al EMI.
EMI are o experienţă de 21 de ani pe piaţa din România, specializându-se în soluţii de acces industrial – uşi, porţi, rulouri, cortine, garduri şi alte închideri industriale. Compania furnizează soluţii integrate, de la consultanţă, proiectare, fabricare, montare, până la mentenanţă şi service, pentru soluţii globale de acces pentru sectorul industrial, comercial şi logistic. La fabrica sa de la Căteasca, EMI dezvoltă inclusiv soluţii tehnice unicat, adaptate nevoilor clienţilor.
Compania operează în toate domeniile şi lucrează cu cele mai relevante companii din diverse sectoare cum ar fi: industrie auto şi agroalimentară, dezvoltatori şi operatori de centre comerciale şi parcuri logistice, precum şi companii de construcţii. EMI are 70 de angajaţi, organizaţi în echipe de intervenţie în întreaga ţară, şi în fabrica de la Căteasca.
În 2020, EMI a înregistrat o cifră de afaceri de peste 55 milioane de lei, cu o creştere de 6% faţă de anul 2019. Parteneriatul dintre EMI şi Morphosis Capital are ca obiectiv consolidarea poziţiei de lider naţional a EMI în domeniul soluţiilor de acces industriale, atragerea de noi nişe de clienţi şi pătrunderea pe pieţe noi prin realizarea de tranzacţii de tip M&A.
„Tranzacţia de astăzi marchează numeroase premiere pentru noi - este prima tranzacţie în care am colaborat cu coinvestitorii noştri. Este, de asemenea, cea mai mare tranzacţie până în prezent, de o dimensiune pe care o avem în vedere pentru următorul nostru fond şi prima investiţie în sectorul producţiei şi serviciilor. Împreună cu Jerome France, aşteptăm cu nerăbdare să accelerăm dezvoltarea EMI prin extinderea gamei de produse şi a zonelor geografice în care să fim prezenţi. Modificările legislative tot mai stricte din acest domeniu, precum şi cererea pentru soluţii durabile şi eficiente din punct de vedere energetic vor conduce la creşterea solicitării de soluţii de închidere industriale actualizate şi conforme. EMI deţine toate resursele necesare pentru a se adapta noilor cerinţe de producţie şi să livreze soluţii de închidere industriale de ultimă generaţie,” a declarat Andrei Gemeneanu, managing partner Morphosis Capital.
Investiţia în EMI este cea mai mare de până acum pentru Morphosis Capital, depăşind pragul cuprins între 5 şi 10 milioane de euro investit de obicei de către fond. Pentru a suplimenta investiţia, Morphosis Capital s-a asociat cu birourile familiale din Belgia, Vybros, Tilleghem şi alţii, investitori în Fondul I. În urma acestei tranzacţii, Morphosis Capital şi coinvestitorii deţin o participaţie majoritară de 51% în companie, în timp ce restul de 49% este menţinut de fondatorul şi CEO-ul, Jerome France.
EMI este cea de-a patra tranzacţie realizată de Morphosis Capital după investiţiile efectuate în DocProcess, Medima Health şi reţeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu. Fondul de private equity estimează că va realiza încă trei tranzacţii până la mijlocul anului 2022, moment în care întregul capital din Fondul I, în valoare totală de 50 de milioane de euro va fi investit.
Tranzacţia a fost facilitată de firmele de avocatură RTPR, în calitate de consilier al Morphosis Capital şi Leroy şi Asociaţii, în calitate de consilier al EMI, precum şi de Crédit Agricole Romania, membră a grupului Vista Bank. PwC Romania a realizat procesul de analiză diagnostic (due diligence) financiar, fiscal şi comercial. Tranzacţia a fost aprobată de către Consiliul Concurenţei în data de 25 august 2021.
EMI este liderul de piaţă în domeniul sistemelor industriale de acces. De la înfiinţarea sa în 2000, compania s-a specializat în soluţii integrate de consultanţă, proiectare, fabricare, montare, mentenanţă şi service pentru soluţii industriale de acces dedicate industriei, centrelor comerciale şi centrelor logistice. EMI are o fabrică proprie la Căteasca, în apropiere de Piteşti, unde creează soluţii specifice şi personalizate pentru clienţii companiei.
Morphosis Capital este un fond de private equity cu 50 de milioane de euro capital subscris. Înfiinţat în decembrie 2018 de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoş Petre şi Andrei Gemeneanu, fondul îşi propune să contribuie la dezvoltarea şi transformarea IMM-urilor româneşti. Fondul European de Investiţii (FEI), principala platformă de finanţare pentru IMM-urile europene, cofinanţat prin Programul Operaţional Regional este investitorul principal al Morphosis Capital alături de cofinanţatori precum Banca Transilvania, antreprenorii internaţionali şi locali, precum şi fondatorii înşişi. Morphosis Capital investeşte între 5 şi 10 milioane de euro în companii româneşti cu potenţial ridicat de creştere din sectoare precum bunuri de larg consum (FMCG), servicii medicale, tehnologie şi servicii B2B, cu perspective de extindere internaţională şi EBITDA de minimum jumătate de milion de euro. Portofoliul Morphosis Capital include DocProcess, Medima Health, reţeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu şi EMI.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.