Ritmul de redresare economică din zona euro devine mai rapid, dat statele cu datorii mari din regiune ar putea avea dificultăţi odată cu reducerea măsurilor de stimulare monetară, provocate de creşterea costurilor de finanţare, a apreciat FMI după consultările regulate avute joi cu reprezentanţii celor 19 state membre, transmite Bloomberg.
”Redresarea din zona euro se întăreşte şi devine mai extinsă. Ar trebui să fie noi angajamente de finalizare a uniunii bancare, de avans al uniunii pieţelor de capital şi de creare a unei capcităţi fiscale comune”, se arată într-un comunicat al FMI.
Totuşi, instituţia avertizează că aşteptările de inflaţie rămân scăzute, inflaţia core (care exclude preţurile alimentelor şi energiei n.r.) fiind mult sub nivelul dorit”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FMI mai consideră că statele ale căror economii funcţionează la capacitate ar trebui să accepte o inflaţie de peste 2% o lungă perioadă de timp.
După ani de zile de suplimentare a lichidităţilor şi dobânzi negative, BCE a reuşit să stimuleze creşterea economică, dar nu şi să aducă inflaţia la nivelul dorit de aproape 2%.
În evaluarea zonei euro, FMI afirmă că unele state cu datorii mari din regiune ar putea să înregistreze creşterea spread-ului obligaţiunilor suverane, atunci când măsurile de stimulare vor fi restrânse.
FMI a mai avertizat în privinţa riscurilor provocate de incertitudinile din comerţul mondial, Brexit şi geopolitică, dar şi de slăbiciunile structurale profunde şi dezechilibrele din zona euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.