Creşterea economică a României, bazată pe consum, a crescut veniturile românilor, dar dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit, o schimbare de strategie a devenit necesară, iar deficitul de cont curent ar putea depăşi 5% din PIB în acest an, în contextul unei creşteri economice de circa 4%, se arată în raportul delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), publicat vineri ca o concluzie după vizita unei delegaţii conduse de sud-coreeanul Jaewoo Lee. În plus, FMI a avertizat că o creştere rapidă a pensiilor ar putea la un avans puternic al cheltuielilor guvernamentale.
O echipă a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de sud-coreeanul Jaewoo Lee, a efectuat o vizită de două săptămâni în România, pentru a face o analiză a economiei româneşti. La final, delegaţia a avertizat România asupra dezechilibrelor economice tot mai mari.
FMI atrage atenţia că o creştere rapidă a pensiilor ar putea duce la un avans semnificativ al cheltuielilor guvernamentale, ceea ce ar reduce semnificativ bugetele alocate investiţiilor publice şi unor domenii cheie precum sănătate şi educaţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Totodată, Jaewoo Lee a atras atenţia asupra efectelor nocive ale OUG 114, ale subvenţiilor din domeniul construcţiilor şi asupra programul Prima Casă. El a atras atenţia că programul Prima Casă ar trebui retras gradual pentru creşterea stabilitatăţii sectorului financiar. Şi în trecut, FMI a atras atenţia inclusiv asupra potenţialelor efecte nocive ale programului Prima Casă.
În plus, trebuie luate măsuri care să stopeze adâncirea dezechilibrelor.
”Creşterea economică, bazată pe consum, a rămas puternică, crescând veniturile oamenilor spre nivelur celor din statele mai dezvoltate ale Europei. Totuşi, dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit: deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut, iar presiunea inflaţionistă a crescut din nou”, se arată în raport.
Totodată, Lee a avertizat că un avans puternic al pensiilor ar împovăra generaţia tânără.
FMI avertizează că, fără o schimbare a politicilor guvernamentale, procesul de convergenţă ar putea suferi şi ar afecta veniturile reale ale pensionarilor şi persoanelor sărace.
”Este nevoie de un mix de politici mai echilibrat pentru a reduce acest risc: în primul rând, este nevoie de o consolidare fiscală, de politică monetară mai aspră şi o mai mare flexibilitate a cursului de schimb”, se arată în raport.
Fondul atrage atenţia că, pentru a creşte colectarea de taxe, o îmbunătăţire a activităţii Fiscului este esenţială, inclusiv modernizarea sistemului IT.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.