Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, vineri, că, dacă este nevoie, va fi prelungită perioada pentru cererile de suspendare a ratelor şi după perioada stării de urgenţă. El a mai spus că normele de aplicare la ordonanţa care suspendă plata ratelor la credite pe o perioadă de nouă luni vor fi anunţate luni sau joia viitoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Florin Cîţu a transmis, vineri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook  că această ordonanţă este unică în Europa, referindu-se la toţi debitorii şi la toate tipurile de credit.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“În primul rând această ordonanţă este unică în Europa pentru că se referă toţi debitorii, persoane fizice şi persoane juridice, pentru toate tipurile de credit, aici nu am făcut nicio discriminare. În al doilea rând vreau să repet faptul că se aplică suspendarea pe o perioadă de până la nouă luni, deci între 1 şi 9 luni. Sunt mai multe ţări care o fac de o lună, trei luni şamd”, a spus ministrul Finanţelor.

El a mai anunţat că normele de aplicare vor fi anunţate luni sau joia viitoare şi că dacă este nevoie va fi prelungită perioada pentru cererile de suspendare şi după starea de urgenţă.

“Normele de aplicare vom veni cu ele foarte rapid, luni sper, în şedinţă de Guvern, dacă nu, joi ca să le avem şi să putem să pornim. Am văzut că lumea este îngrijorată de faptul că mai sunt două sau trei săptămâni până la sfârşitul perioadei stării de urgenţă. Vă spun de ce acum că dacă este nevoie vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare şi după perioada stării de urgenţă. Deci vom vedea cum evoluează lucrurile, nu vă îngrijoraţi putem să extindem această perioadă”, a explicat Florin Cîţu.

El a mai spus că şi băncile pierd în această perioadă deoarece comisioanele pe durata suspendării ratelor sunt susţinute de sistemul financiar-bancar.

“Al treilea lucru, o acuzaţie pe care tot o aud, că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În ordonanţă nu scrie nimic de comisioane, comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar bancar, iar faptul că băncile nu primesc aceste rate pentru această perioadă înseamnă că trebuie să finanţeze din piaţă cu dobândă şi acea dobândă este susţinută tot de bănci. Nu există nimic în această ordonanţă despre aceste costuri”, a precizat Cîţu.

Ministrul a mai spus că dacă din ianuarie 2021 mai trebuie susţinut cineva, atunci Guvernul va interveni şi o va face.

“Cred că în acest moment cel mai important este să avem grijă de oameni şi de români, să ne concentrăm pe ceea ce facem pentru această perioadă. Asta înseamnă că avem pentru această perioadă şomaj tehnic, oamenii stau acasă liniştiţi şi primesc şomaj tehnic, iar pentru rate, până la nouă luni de zile, pot să stea liniştiţi. Ce se va întâmpla după ce trece perioada aceasta, din ianuarie 2021 vom vedea atunci şi dacă este nevoie vom interveni atunci să susţinem pe cine trebuie să susţinem. În acest moment este foarte important să ne concentrăm pe sănătatea oamenilor şi de aceea am venit cu aceste măsuri”, a mai spus ministrul Finanţelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.