Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la nivelul BBB- cu perspectivă stabilă, care este susţinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, PIB-ul pe cap de locuitor şi indicatorii dezvoltării umane, indicatori aflaţi peste nivelul din celelalte ţări cu ratinguri din categoria BBB. Agenţia de evaluare financiară avertizează totuşi că relaxarea politicilor fiscale care a avut loc începând din 2016 a slăbit finanţele publice.
Între riscurile la care este expusă stabilitatea macroeconomică, Fitch mai menţionează deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, datoria externă netă mai ridicată faţă de restul ţărilor din categoria ratingurilor BBB şi politica fiscală pro-ciclică, potrivit unui comunicat al agenţiei de rating.
Datele aferente primelor nouă luni ale anului arată că veniturile se află la un nivel de 69% din ţintele anuale revizuite ale guvernului, în timp ce deficitul bugetat este cu un punct procentual mai ridicat comparativ cu perioada similară a anului 2017.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fitch se aşteaptă ca guvernul să respecte ţinta sa referitoare la deficitul bugetar (în bază ESA) prin amânarea unor cheltuieli de capital şi prin intermediul unor măsuri ad hoc, aşa cum a procedat şi în 2017, pentru a evita ca Uniunea Europeană să declanşeze o procedură de deficit excesiv.
Deficitul bugetar structural estimat de Comisia Europeană a crescut în 2017 la 3,4% din PIB, de la 0,2% în 2015.
Guvernul nu a depus încă în Parlament proiectul de buget pentru 2019, dar a indicat să nu sunt planificate schimbări fiscale majore şi a aprobat deja majorarea salariului minim cu 10% în ianuarie şi o majorare de 15% a pensiilor în septembrie.
Ţintele de deficit incluse de guvern într-o scrisoare adresată Uniunii Europene în 18 octombrie 2018 au fost de 2,4% în 2019, 1,8% în 2020 şi 1,5% în 2021, bazate pe o creştere a PIB de circa 5%.
Fitch consideră însă că aceste obiective nu vor putea fi atinse în lipsa unor noi măsuri de consolidare fiscală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.