Dreptul de proprietate asupra terenurilor şi utilizarea terenurilor trebuie să se supună unor reglementări mai stricte în România, deoarece terenurile reprezintă resurse limitate, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe organizată de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), fermierul Adrian Mocanu, care susţine că, din studiile sale, 40% din suprafata ţării este controlată de străini.
“Nu avem date concrete, dar din studiile mele reiese că undeva la 40% din suprafata de ţării este controlată de firme şi persoane altele decât române. Terenul nu reprezintă o marfă comercială care poate fi fabricată în cantităţi oricât de mari. Terenurile reprezintă o sursă finită, motiv pentru care nu ar trebuie să se supună normelor pieţei. Dreptul de proprietate asupra terenurilor şi utilizarea terenurilor trebuie să se supună unor reglementări mai stricte”, a afirmat Mocanu.
Potrivit fermierului, prevenirea speculei cu terenuri, garantarea că terenurile sunt exploate de proprietarii lor şi menţinerea unei populaţie rurale nu se pot realiza decât prin autorizarea prealabilă, obligaţia de exploata terenurile proprii, calificări generale pentru activitatea în agricultură, cerinţe privind resedinţa proprietarilor, interdicţia de a vinde persoanelor juridice, privilegii acordate producătorilor locali şi condiţii de reciprocitate.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Alte ţări reuşesc să facă foarte bine acest lucru. Şi am să vă dau un exemplu: Franţa. Dacă vreau să vând o societate cu 100 de hectare, trebuie să ma adresez Autorităţii de Amenajarea Teritoriului, care va stabili cui voi vinde şi la ce preţ. Deci vedeţi cât de departe a mers legislaţia Franţei. (...) Mai mult, în Germania oricine poate cumpăra, dar şi acolo există un organism care reglementează piaţa funciară. Există o lege de vânzare a terenurilor agricole care prevede ca fiecare tranzacţie nu trebuie să depăşească o anumită valoare", a completat Mocanu.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu i-a transmis ministrului Agriculturii, Petre Daea, că acesta are datoria că în mandatul său să rezolve problema vânzării terenurilor.
"Degeaba dezvoltăm strategii dacă nu mai avem obiect de lucru. Sper să o rezolvăm. Am auzit că la Satu Mare aţi spus că nu s-au făcut propuneri pe această temă. Cred că am semnat cu mâna mea un metru de maculatură pe această temă", a afirmat Baciu.
Ministerul Agriculturii a transmis Parlamentului, ca răspuns la întrebarea unui senator PSD, că în România, în cursul anului 2016, un număr de 155 de cetăţeni străini care deţin terenuri agricole au solicitat fonduri prin APIA, pentru o suprafaţă de peste 2.500 de hectare, însă în statistică nu sunt incluse şi persoanele juridice.
În vara anului 2016, Guvernul Cioloş a anunţat măsuri care să vizeze îngreunarea achiziţionării terenurilor agricole de către cetăţeni străini, pentru a putea fi favorizate fermele familiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...