Facebook a anunţat că va schimba modul în care implementează reclamele, astfel încât aplicaţiile şi extensiile care blochează reclamele să nu mai funcţioneze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fiind o companie ale cărei venituri depind de reclame, Facebook nu-şi poate permite să piardă bani de pe urma blocării acestora. Conform statisticilor, peste 200 de milioane de oameni din toată lumea folosesc o aplicaţie sau extensie de tip Adblock. Fenomenul, care a luat naştere în 2009, odată cu prima extensie Adblock pentru Firefox, a devenit notoriu abia anul trecut, când Apple a decis să permită accesul în App Store al aplicaţiilor care blochează reclamele.

Acum, Facebook va masca reclamele în codul HTML al site-ului, astfel încât acestea să nu poată fi deosebite de conţinutul obişnuit de către instrumentele de blocat reclame.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Eventual, dezvoltatorii de soluţii pentru blocarea reclamelor vor putea învinge sistemul folosit de Facebook, însă acest lucru va fi posibil doar îngreunând încărcarea paginilor, iar acesta este chiar unul dintre motivele pentru care utilizatorii apeleazează la soluţii de blocare a reclamelor. Este, într-un fel, un şantaj din partea Facebook.

Conform unui studiu realizat chiar la comanda Facebook cele mai importante trei motive pentru care utilizatorii folosesc aplicaţii de blocare a reclamelor sunt:

  • Evitarea unor reclame care acoperă conţinutul sau întrerup navigarea
  • Reclamele cresc timpii de încărcare a paginilor
  • Riscul de infectare cu malware

Suficient de bizar, în studiul comandat de Facebook intimitatea nu pare a fi unul din motivele principale pentru care sunt blocare reclamele.

Pentru a compensa într-un fel o decizie nepopulară, precum afişarea forţată a reclamelor, Facebook anunţă, cu această ocazie, că utilizatorii au posibilitatea blocării individuale a brandurilor şi produselor ale căror reclame nu doresc să le vadă. Acest lucru se poate face din pagina de opţiuni legate de reclame.

Opţiunea prezentată de Facebook este o pseudo-alternativă, întrucât, în cel mai bun caz, nu poate duce decât la scăderea relevanţei reclamelor afişate.

Compania americană, ca şi întreaga industrie de advertising, pot rezolva problema prin schimbarea standardelor şi găsirea unor căi mai puţin intruzive de promovare. În realitate, însă, acest lucru este mult complicat decât sună.

Utilizatorii care folosesc Facebook pe desktop în browser-ul web, vor fi întâmpinaţi în viitorul apropiat cu un anunţ în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.