Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a prezentat joi Executivului, în primă lectură, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, care are ca scop implementarea unui program de sprijin pentru acest sector. Astfel, suma care va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro, iar ministrul Ştefan Radu Oprea a mai explicat că aceste măsuri vor contribui la o creştere a producţiei interne de materiale de construcţii cu aproximativ 10%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Am prezentat în primă lectură în şedinţa de Guvern schema de ajutor de stat pentru materiale de construcţii. Măsurile de sprijin pe care le propunem vor contribui la creşterea producţiei interne de materiale de construcţii cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro şi vor duce la scăderea importurilor şi la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi menţinute locurile de muncă din activităţile producătoare de materiale de construcţii şi din construcţii precum şi se vor crea aproximativ 20.000 locuri de muncă noi prin implementarea schemei de ajutor de stat” a declarat ministrul Ştefan Radu Oprea, conform unui comunicat de presă al Ministerului Economiei. 

Ministrul Economiei a mai spus că va există, vineri de la ora 13.00, o întâlnire cu mediul de afaceri, în vederea îmbunătăţirii acestui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Vom face popularizarea acesteia imediat ce va fi gata. Avem un proces de avizare, în acest moment. Astăzi va fi în transparenţă pe site-ul Ministerului Economiei. Va intra în acest proces intern de avizare al Guvernului. Vom avea poziţii colegilor din Ministerul Finanţelor Publice, din Ministerul Fondurilor Europene, din celelalte ministere. Mai important decât atât este că, mâine la ora 13.00, vom avea întâlnire cu mediul de afaceri. Este o promisiune a Guvernului Ciolacu că oricare dintre măsurile care au impact şi se adresează mediului de afaceri vor fi discutate şi va fi discutată această măsură cu ei. Deci mâine va avea loc o primă întâlnire. Eu cred că urmare a dialogului pe care îl avem cu cei cărora ne adresăm şi în interiorul Guvernului, opiniile colegilor de guvernare, această ordonanţă poate fi îmbunătăţită”, a explicat Oprea. 

El a mai spus că „astăzi este prevăzut ca mecanismul să fie definit printr-o hotărâre de Guvern pentru că am avut intenţia să scurtăm timpul de a putea informa Comisia Europeană care trebuie să îşi exprime ajutorul asupra oricăreia dintre schemele de ajutor de stat, însă este foarte posibil, ca urmare a dialogului să avem şi câteva modificări asupra ordonanţei de urgenţă” I

„mediat ce lucru acesta se va întâmpla şi îmi doresc să fie o săptămână, maxim două, de discuţii cu mediul de afaceri, să avem o formă prin care să ştim exact răspunsul la toate întrebările pe care le-aţi formulat foarte corect, în numele antreprenorilor”, a mai precizat ministrul PSD.

Conform comunicatului de presă al Ministerului Economiei, schema de ajutor de stat propusă are ca scop susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii.

Finanţarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcţii, stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate şi creşterea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, mai precizează suraa citată.

Schema sprijin este una multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanţării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Suma care va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro.

Beneficiarii vor fi întreprinderile constituite în baza Legii societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Investiţiile finanţate trebuie să conducă la realizarea unei cifre de afaceri destinată activităţii de construcţii într-o proporţie de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri a societăţii.

Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiţiei, mai indică sursa menţionată.

În cazul în care diferenţa din valoarea investiţiei neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporţie de 80% creditul utilizat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Atât valoarea ajutorului de stat, cât şi cea a garanţiei pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiţia este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 judeţe după PIB/locuitor.

Schema de ajutor de stat va fi comunicată Comisiei Europene prin Consiliul Concurenţei, iar mecanismul şi condiţionalităţile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.