Guvernul a decis, în şedinţa de joi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, alocarea sumei de 250 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finanţarea Programului naţional de construcţii de interes public sau social (PNCIPS), derulat de Compania Naţională de Investiţii (CNI).
Actul normativ era necesar întrucât, la nivelul CNI, sunt gestionate foarte multe contracte de proiectare şi execuţie pentru obiective de investiţii prioritizate la nivel national sau asumate prin angajamente financiare internaţionale, iar nerespectarea graficelor de plăţi ar conduce la neîncadrarea în termenele asumate şi la întârzieri în execuţia lucrărilor, mai arată comunicatul de presă al MDLPA.
De asemenea, o mare parte dintre obiectivele aflate în implementare se află în stadii avansate de execuţie, iar neefectuarea plăţilor la termen poate atrage atât sistarea lucrărilor, costuri suplimentare determinate de conservarea şi paza acestora, cât şi riscuri financiare generate de creşteri ale preţurilor viitoare.
„Trebuie să asigurăm continuitatea implementării investiţiilor pe care le finanţăm astfel încât procesul de dezvoltare a României să nu fie afectat. Acesta este motivul pentru care am solicitat această alocare financiară pentru proiectele care se apropie de finalizare. Dorim să ne respectăm angajamentele asumate în faţa cetăţenilor, iar procesul investiţional să fie eficient şi fluid, în beneficiul comunităţilor locale”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veştea, conform sursei citate.
Ministrul Dezvoltării a adăugat, la briefingul de presă de după şedinţa de Guvern, că pentru Programul „Anghel Saligny” au fost emise 5.304 ordine de ministru, fiind semnate 2.607 proiecte.
„Acest program se referă atât la infrastructură rutieră, apă, canalizare, dar şi la introducerea gazului metal. Din cele 5.304 proiecte avem semnate 2.607. În fiecare săptămână, semnăm undeva la peste 50 - 60 de proiecte, în funcţie de cum reuşesc să încarce în platforma care este pusă la dispoziţie de către Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice datele necesare pentru a ajunge în etapa de contractare. Şi în acest program avem o decontare până la data de 15 septembrie, de asemenea avem un rest de plată de 1,85 miliarde lei”, a precizat Veştea.
Ministerul Dezvoltării are, pe PNRR, 6.627 de contracte, în valoare de 32,7 miliarde lei, iar până în prezent pentru 4.842 de proiecte au fost făcute plăţi, a conchis ministrul Veştea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.