Consultantul fiscal Dan Bădin, partener Servicii Fiscale în cadrul Deloitte România, afirmă că reforma în domeniul fiscalităţii demarată de România cu sprijin financiar acordat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este foarte importantă, el arătând că în cadrul acestor reforme un rol aparte îl are identificarea riscurilor în aşa fel încât controalele făcute de inspectorii fiscali să aibă loc acolo unde aceste riscuri există.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Când iţi dai seama unde sunt riscurile fiscale şi unde se întâmplă evaziune, unde nu se plătesc taxele la timp şi unde nu se plătesc cum trebuie, atunci activitatea de control fiscal ar deveni mult mai eficientă, pentru că s-ar duce exact acolo unde sunt probleme. Acesta este un lucru care ar duce la o creştere a eficienţei controalelor fiscale, major, pentru că inspectorii se pot concentra doar pe riscuri şi aduce bani la buget mult mai uşor identificând riscurile automat”, a declarat Dan Bădin joi, în cadrul evenimentului ”Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023” organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
Acesta a subliniat că speră ca toate reformele demarate în domeniul fiscal să fie continuate şi finalizate cu succes până în anul 2026.
„Ele depind în bună parte de banii de la Uniunea Europeană, prin PNRR. Din câte ştim, PNRR-ul a mai fost diminuat şi banii, inclusiv pentru ANAF, au fost diminuaţi şi sperăm să se găsească sursele pentru finalizarea acestei reforme de fiscalizare”, a subliniat consultantul fiscal.
Dan Bădin remarcă faptul că în România „politica fiscală nu este coerentă”, arătând că în perioadă de creştere economică au existat facilităţi iar în perioadă cu dificultăţi economice se pune problema creşterii taxării.
„Eu cred că ce lipseşte cu adevărat României la momentul acesta reprezintă o clară strategie cu privire la fiscalitate. Ce discutam anul trecut nu mai discutăm anul acesta, ce discutam acum trei ani nu s-a mai discutat acum doi ani, iniţiative pornite cu mai mult timp în urmă sunt schimbate şamd. Din punctul meu de vedere, este nevoie de o coerenţă în strategia fiscală a Românei. Sincer, mi se pare că nici la momentul acesta nu există o coerenţă între ceea ce vedem ca iniţiative la nivel de Minister de Finanţe şi Parlament. Parlamentul merge mai degrabă spre zona, să nu-i zic populistă, spre zona socială şi se gândeşte tot la tăieri de taxe, pe când ministerul încearcă să şină lucrurile sub control. Cred că la momentul acesta noi nu avem o unică strategie de fiscalitate şi este extraordinar de mare nevoie de acest lucru”, a adăugat Dan Bădin.
Evenimentul ”Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023” este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
Parteneri ai evenimentului sunt Banca TransilvaniaCITR şi Philip Morris România.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.