Eutelsat, al treilea cel mai mare operator de sateliţi din lume în funcţie de venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, utilizând SpaceX, compania lui Elon Musk, în prima mişcare de acest fel de la fuziunea a două companii europene anul trecut, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O rachetă Falcon 9 a SpaceX a decolat de la baza Vandenberg Space Force din California, la ora 05:13 GMT, transportând sateliţii Eutelsat.

”Aceasta este prima lansare de sateliţi OneWeb de la fuziune. Vom lansa mai mulţi sateliţi în anii următori” a declarat CEO-ul Eva Berneke, într-un interviu pentru Reuters.

Grupul cu sediul la Paris, format prin fuziunea din septembrie anul trecut dintre Eutelsat din Franţa şi OneWeb din Marea Britanie, are o constelaţie de peste 600 de sateliţi în orbită joasă, care deservesc companii de telecomunicaţii, televiziune şi radiodifuziune.

”Ne dorim cu adevărat să ne integrăm în ecosistemul telecomunicaţiilor. Sateliţii reprezintă o nişă interesantă în cadrul ecosistemelor de conectivitate, unde telecomunicaţiile sunt actorii mari, iar sateliţii vor fi întotdeauna o parte mai mică,” a spus Berneke.

Eutelsat are ca clienţi operatori telecom precum Orange, din Franţa, şi Telstra, din Australia, şi este în discuţii cu alţii, cum ar fi AT&T, în Statele Unite.

Compania, care are comenzi în aşteptare în valoare de 4 miliarde de dolari, aşteaptă ca ţări precum India şi Arabia Saudită să îşi deschidă piaţa.

India, o piaţă care este preconizată să crească cu 36% pe an, ajungând la 1,9 miliarde de dolari până în 2030, este în proces de deschidere pentru serviciile de satelit. Însă aceasta a întâmpinat fricţiuni între jucătorii interni şi companii precum Starlink.

”Avem o parte din comenzile noastre în aşteptare pe piaţa indiană... Stau acolo până când India se va deschide. În ziua în care se va deschide, vom începe să construim,” a spus Berneke.

Compania este, de asemenea, în discuţii cu companii din domeniul aviaţiei pentru a oferi conectivitate în timpul zborului, inclusiv navigarea pe internet, şi se aşteaptă ca veniturile să înceapă să crească începând de anul viitor, a adăugat ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.