Trei regiuni din România, respectiv Nord-Est, Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia, aveau în 2016 un PIB pe cap de locuitor, măsurat în funcţie de puterea standard de cumpărare, de sub 50% din media europeană, fiind printre cele mai scăzute din UE, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică, Eurostat.
Astfel, regiunea Nord-Est avea în 2016 un PIB pe cap de locuitor de numai 36% din media Uniunii Europene, regiunea Sud-Vest Oltenia de 42%, iar regiunea Sud-Muntenia de 46%.
Cele mai scăzute niveluri ale PIB pe cap de locuitor au fost înregistrate în regiunea Severozapaden din Bulgaria (29%), Mayotte, Franţa (33%), Severen Tsentralen, Bulgaria (34%) şi Iuzhen Tsentralen, Bulgaria (34%).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Între cele 21 de regiuni în care PIB-ul pe cap de locuiitor a fost de sub nivelul de 50% din media Uniunii Europene, câte cinci au fost din Bulgaria şi Polonia, patru în Ungaria, câte trei în România şi Grecia şi una din Franţa.
La polul opus se situează Inner London-West din Marea Britanie, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 6 ori mai mare faţă de media UE (611%), Luxemburg (257%) şi Sud-Estul Irlandei (217%).
În total, în 19 regiuni PIB-ul pe cap de locuitor a fost cu cel puţin 50% peste media UE în 2016, respectiv cinci în Germania, trei în Marea Britanie, două în Austria şi câte una în Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franţa, Olanda, Slovacia şi Suedia, precum şi în Marele Ducat al Luxemburgului.
Eurostat notează faptul că pentru unele regiuni datele sunt influenţate semnificativ de fluxul mare de navetişti, care ridică foarte mult nivelul PIB-ului pe cap de locuitor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.