Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5515 lei/euro, în uşoară scădere faţă de nivelul din şedinţa precedentă, însă moneda românească rămâne sub presiune mai ales din cauza politicilor guvernamentale şi în condiţiile în care banca centrală nu a dat semne de intervenţie, spun analiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Luni, BNR a afişat un curs de 4,5538 lei/euro, nivel maxim din 26 octombrie 2012.

Leul a avut în ultima perioadă o evoluţie contrară celei regionale, fiind subminat de iniţiativele populiste ale actualului guvern, consideră analiştii. 

"Încă nu vedem EUR/RON stabilizându-se lângă valorile actuale, dar fiecare zi în care perechea se mişcă uşor în sus şi banca centrală stă departe ne face să ne punem întrebări cu privire la această opinie. (...) În anii precedenţi, BNR a intervenit în piaţă mult mai devreme pentru a tempera presiunile de depreciere pentru leu, însă perechea a fost oprită aproape complet în jurul pragului de 4,5600 (lei/euro)", arată un raport al ING Bank, publicat marţi.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat de la 4,2673 lei la 4,2783 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a crescut la 4,2424 lei, de la 4,2343 lei.

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.