Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,4605lei/euro, depăşind pragul de 4,46 lei după câteva zile în care s-a situat sub acest nivel, iar dolarul s-a apreciat cu peste un ban în raport cu leul, sărind şi el de 4 lei, la 4,0013 lei, probabil pe fondul deciziei de joi privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miercuri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4576 lei/euro.

Cotaţiile din piaţa valutară s-au menţinut stabile de la începutul acestei săptămâni, în condiţiile unei perioade liniştite de vacanţă, fără evenimente semnificative care să influenţeze piaţa.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

"Leul a închis ieri fără variaţie lângă 4,4580/EUR, în condiţiile unui interes redus al participanţilor la piaţă, specific perioadei de vara. Nici astăzi nu se întâmplă prea multe lucruri la nivel mondial", apreciază analiştii ING într-un raport publicat joi dimineaţă.

Aceştia atrag atenţia însă că se conturează riscul unei instabilităţi, în condiţiile în care PSD şi ALDE ar putea depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului.

Liderii celor două partide discută, joi, oportunitatea iniţierii unei moţiuni de cenzură la începutul sesiunii parlamentare, în urma scandalului legat de impozitarea clădirilor deţinute de veterani şi de familiile acestora, Liviu Dragnea apreciind ca ”foarte mici” şansele ca cele două partide să nu decidă depunerea moţiunii.

"Astfel, riscul instabilităţii ar putea genera presiuni de depreciere pentru leu în săptămânile următoare. Pentru astăzi, însă, ne aşteptăm la o nouă sesiune de tranzacţionare laterală în jurul a 4,4600 pentru EUR/RON", atenţionează analiştii ING.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar,  a câştigat peste un ban, până la 4,0013 lei, de la 3,9878 lei în şedinţa anterioară.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian s-a apreciat şi el de la 4,0826 lei la 4,1026 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.