O oprire temporară a tranzacţiilor cu instrumente derivate pentru gaze şi energie electrică, atunci când preţurile cresc, ar putea îmbunătăţi funcţionarea generală a pieţei de energie, a propus joi instituţia de supraveghere a valorilor mobiliare din Uniunea Europeană, transmite Reuters.
Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a declarat că numărul de opriri a tranzacţiilor cu instrumente derivate din domeniul energiei a fost foarte scăzut în ultimele săptămâni, în pofida normelor privind întreruptoarele de circuit deja în vigoare şi a preţurilor care au crescut rapid după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.
”Prin urmare, ar părea util să se ia în considerare implementarea, pe o bază temporară şi numai pentru pieţele derivate din energie, a unui nou tip de mecanism de oprire a tranzacţionării”, a spus ESMA într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Parametrii unui astfel de mecanism ar trebui stabiliţi la nivelul UE pentru a se aplica tuturor platformelor care tranzacţionează instrumente derivate din energie, a spus acesta.
”Am avea în vedere ca aceste mecanisme să declanşeze opriri doar pentru o perioadă limitată de timp şi în circumstanţe excepţionale, de exemplu, în cazul unor vârfuri extreme de volatilitate care pot duce la condiţii dezordonate de tranzacţionare”, a spus ESMA.
Un astfel de mecanism ar trebui implementat ca parte a măsurilor de urgenţă care abordează actuala criză energetică, a adăugat acesta.
ESMA a răspuns la un apel pentru ”planuri concrete” din partea Comisiei Europene, pentru a aborda problemele ridicate pe pieţele energetice de preţurile ridicate, care obligă guvernele să ofere ajutor companiilor energetice.
Firmele energetice îşi vând producţia folosind pieţele derivate, solicitându-le să înregistreze ”marja” sub formă de numerar, pentru a acoperi poziţiile la casele de compensare în cazul unor probleme.
ESMA a declarat joi că ar putea clarifica în mod oficial că titlurile comerciale şi obligaţiunile guvernamentale ale UE se califică deja drept garanţii. Dar a respins o sugestie a industriei conform căreia certificatele UE de emisii de carbon ar putea fi, de asemenea, utilizate, având în vedere ”volatilitatea ridicată şi protecţiile legale limitate”.
De asemenea, a avut ”îngrijorări” cu privire la eligibilitatea garanţiilor bancare comerciale necolateralizate, pentru a fi utilizate ca garanţii, şi a spus că ar trebui să se aplice condiţii stricte.
ESMA a spus că astfel de condiţii includ o limită de timp pentru utilizarea lor, cum ar fi pentru perioada de iarnă, când se preconizează că stresul pe pieţele energetice va continua.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.