Propunerea de buget pentru intervalul 2021-2027, prezentată de Comisia Europeană (CE) în această lună, ar putea însemna o reducere semnificativă a fondurilor europene destinate statelor din Europa de Est, în cazul României impactul putând reprezenta 1,2% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unei analize publicate vineri de grupul financiar austriac Erste.
Comisarul european Günther Oettinger a indicat o posibilă reducere cu 5% a fondurilor europene destinate sectorului agricol şi de 7% a fondurilor de dezvoltare regională şi de creştere a coeziunii.
O astfel de reducere ar însemna, pe baza actualei împărţiri a bugetelor, o scădere a sumelor, ca procent din PIB, de 0,3% pentru Slovenia, 0,5% pentru Cehia şi Croaţia, 0,8% pentru Ungaria şi 1,2% pentru România, potrivit estimărilor publicate de Erste.
În total, fondurile destinate Europei Centrale şi de Est (ECE) ar putea scădea cu 14-34%, potrivit Erste.
În prezent, circa 40% dintre fondurile europene sunt destinate zonei ECE.
Din suma respectivă, aproape jumătate sunt alocaţi prin Fondul European de Dezvoltare Regională, un sfert prin Fondul de Coeziune şi a şasea parte prin Fondul European Agricol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.