Grupul italian Enel, care a anunţat marţi vânzarea activelor din România anul viitor, vine cu precizări şi arată că toate activităţile operaţionale ale companiei în România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Toate activităţile operaţionale ale Enel în România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile şi produsele cu care sunt obişnuiţi”, anunţă compania.

Grupul Enel şi-a prezentat marţi Planul strategic 2023-2025.

Anul viitor, activităţile din Europa se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei, cu vânzarea activelor din România, iar în America Latină, grupul se aşteaptă să se retragă din Peru şi Argentina şi estimează că va vinde activele din Ceará (Brazilia) pentru a se concentra mai mult pe reţelele de distribuţie din mega-oraşe (Rio şi São Paulo).

”Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am ”saturat” spaţiul pentru investiţii în reţele si am ajuns – mai mult sau mai puţin – într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere. Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai răi decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii. Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat. S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo”, spune Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

Unele zone geografice, cum ar fi Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship. Se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania.

Numărul punctelor de încărcare a vehiculelor electrice va creşte de la aproximativ 0,5 milioane estimate în 2022 la aproximativ 1,4 milioane în 2025. Până în 2025, Grupul Enel se aşteaptă să adauge aproximativ 21 GW de capacitate instalată de energie regenerabilă (din care aproximativ 19 GW în ţările sale principale).

Între 2023 şi 2025, Grupul energetic italian Enel se aşteaptă să investească un total de aproximativ 37 de miliarde de euro. Se preconizează că venitul net ordinar al grupului va ajunge la 7-7,2 miliarde de euro, în 2025, faţă de 5-5,3 miliarde de euro estimat în 2022.

Anunţul ENEL privind vânzarea activelor din România nu presupune ieşirea din piaţa de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acţionariatului, a transmis marţi  preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Dumitru Chiriţă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.