Enel Finance International, compania financiară înregistrată în Olanda a grupului, controlată de Enel SpA, a lansat joi într-o singură tranşă, o emisiune de obligaţiuni „sustenabile” pentru investitorii instituţionali de pe pieţele americane şi internaţionale, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, echivalentul a aproximativ 1,4 miliarde de euro.
”Emisiunea, garantată de Enel, a fost suprasubscrisă de aproape trei ori, cu cereri totale de aproximativ 4 miliarde de dolari SUA şi participarea semnificativă a investitorilor interesaţi de responsabilitatea socială, permiţând grupului Enel să continue să îşi diversifice astfel baza sa de investitori”, a informat vineri grupul energetic.
Această emisiune de obligaţiuni, prima de acest fel, a fost gândită să răspundă nevoilor curente de finanţare ale companiei şi este legată de capacitatea grupului de a atinge până la 31 decembrie 2021 un procent din capacitatea instalată de generare a energiei regenerabile (pe o bază consolidată) egală cu sau mai mare de 55% din capacitatea totală instalată.
Pentru a asigura transparenţa rezultatelor, atingerea acestei ţinte (la 30 iunie 2019, era deja de 45,9%) va fi certificată printr-un raport de evaluare specific emis de auditorul angajat în acest scop.
”Enel se concentrează pe crearea de valoare prin deciziile sale de business care susţin urmărirea următoarelor patru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD): ODD 7 'Energie curată şi la preţuri accesibile', cu o capacitate suplimentară de peste 11,6 GW; ODD 9 'Industrie, inovaţie şi infrastructură', cu peste 46,9 milioane de contoare inteligente instalate şi investiţii de 5,4 miliarde de euro în inovare şi digitalizare; ODD 11 'Oraşe şi comunităţi durabile', cu investiţii în segmentul de retail şi noi servicii care apelează la surse neconvenţionale de energie, al căror obiectiv este de a realiza, printre altele, 9,9 GW de capacitate de răspuns la cerere şi 455.000 de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice; ODD 13 'Acţiune climatică', cu un angajament de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la mai puţin de 0,350 kg / kWheq în 2020 şi de decarbonizare completă până în 2050”, informează compania.
Reprezentanţii Enel spun că succesul emisiunii pe pieţele de capital este un semnal al recunoaşterii strategiei de sustenabilitate a grupului, iar valoarea sustenabilităţii a fost reflectată în formularea cererilor şi în stabilirea preţului obligaţiunilor emise, care i-au permis Grupului Enel să obţină un avantaj financiar de 20 de puncte de bază (bps) faţă de o emisiune de obligaţiuni fără caracteristici de sustenabilitate.
Operaţiunea a fost structurată ca o emisiune într-o singură tranşă, de 1,5 miliarde de dolari, plătind un cupon de 2,65% la scadenţa din 10 septembrie 2024. Preţul de emisiune a fost stabilit la 99,879%, iar randamentul efectiv la scadenţă este de 2,676%. Data de decontare a emisiunii este 10 septembrie 2019.
Rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadenţă, sub rezerva realizării obiectivelor de sustenabilitate indicate mai sus până la 31 decembrie 2021. Dacă ţinta respectivă nu este atinsă, se va aplica un mecanism de augmentare care implică majorarea dobânzii cu 25 de puncte de bază începând cu prima perioadă de acordare a dobânzii după publicarea raportului de evaluare de către auditor.
”Pe lângă emisiune, Enel a structurat primul 'SWAP încrucişat de valute asociat ODD' din lume. Caracteristicile neobişnuite ale acestui instrument derivat prin care Grupul este acoperit împotriva riscului de curs valutar dolar - euro şi a riscurilor privind evoluţia ratei dobânzii, reprezintă angajamentul băncii cu care a fost semnată înţelegerea, de a sprijini dezvoltarea 'Finanţelor cu Impact Pozitiv' şi a obţine o reducere a costului tranzacţiei datorită factorului de sustenabilitate integrat în structura obligaţiunii”, precizează grupul.
Emisiunea de obligaţiuni „sustenabile” reflectă angajamentul Enel, cea mai mare companie privată de electricitate din lume în funcţie de capacitatea instalată de energie din surse regenerabile, de a „creşte substanţial cota de energie regenerabilă în mixul energetic global până în 2030”.
Emisiunea de obligaţiuni urmează cele trei tranşe de obligaţiuni verzi plasate anterior de către Enel Finance International NV pe piaţa europeană, cu o valoare totală de 3,5 miliarde de euro.
Operaţiunea a fost susţinută de un consorţiu bancar format din BofA Securities, BNP Paribas Securities, Citigroup Global Markets, Credit Agricole Securities (USA), Goldman Sachs & Co., JP Morgan Securities, Morgan Stanley & Co., Société Générale, care s-au ocupat de intermedierea emisiunii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.