Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica a avut pierderi de 175,5 milioane lei în primul semestru, de la un profit net de 76,1 milioane lei în prima parte a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului.
Veniturile au urcat cu 42%, la 4,62 miliarde lei.
Grupul Electrica a distribuit, in primele şase luni din acest an aproximativ 9 TWh (scădere cu 2,3% faţă de semestrul 1 2021) către un număr de aproximativ 3,85 milioane de utilizatori. În semestrul 1 2022, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 4,2 TWh (reducere de 10% faţă de semestrul 1 2021) către un număr de aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Veniturile şi alte venituri din exploatare au înregistrat o creştere de 77,7% în primul semestru al acestui an, comparativ cu semestrul 1 2021, ajungând la 6 miliarde lei de la 3,3 miliarde lei, în principal, atât din veniturile din furnizarea energiei electrice şi a gazelor către consumatorii finali cât şi din alte venituri din exploatare aferente subvenţiilor de primit (valori de recuperat), ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, aprobat prin Ordinul nr. 118/2021, cu modificarile ulterioare si Ordinul nr. 27/2022.
Pe segmentul de distribuţie, rezultatul înregistrat în primul semestru reprezintă o pierdere netă de 393 milioane lei, un impact semnificativ negativ fiind determinat de preţul mediu de achiziţie al energiei electrice pentru Consumul Propriu Tehnologic (CPT), cu 115% mai mare decât valoarea stabilită de ANRE ex-ante în tarife, ceea ce a generat costuri suplimentare de 574 milioane lei, costuri ce se vor transforma in venituri prin includerea în tarifele viitoare, într-o perioadă de până la 5 ani, după data de 31 martie 2023, în baza OUG 27/2022.
”Luând în considerare aceste aspecte, recuperarea de preţ din CPT de 574 milioane lei pune într-o perspectivă favorabilă şi performanţa segmentului de distribuţie, pierderea fiind balansată de veniturile recunoscute ulterior”, arată raportul.
În trimestrul 2 2022, Grupul a furnizat către aproximativ 3,5 milioane locuri de consum (atât în regim de serviciu universal şi ultimă instanţă, cât şi de pe piaţa concurenţiala) 4,1 TWh de energie electrică, reprezentând o diminuare de 0,10% faţă de perioada similară a anului anterior.
„Anul 2022 continuă să fie marcat de seria transformarilor de pe piaţa externă şi internă de energie care au debutat în 2021 şi au avut un impact semnificativ asupra operaţiunilor tuturor jucătorilor din domeniul energetic. Rezultatele financiare ale Grupului Electrica din semestrul 1 2022 demonstrează că menţinerea eforturilor companiilor din Grup de implementare a unor măsuri eficiente, specifice fiecărei arii de activitate, a dus la o redresare financiară. În ciuda contextului de piaţă nefavorabil, Grupul Electrica rămâne un jucător stabil, rezilient, orientat spre adaptarea continuă la condiţiile unei pieţe expuse unor multiple provocări”, spune Chirita Alexandru-Aurelian, director general Electrica.
Operatorii de distribuţie a energiei electrice au fost direct afectaţi de creşterea semnificatiă a preţului de achiziţie a energiei electrice pentru CPT, aceştia fiind obligaţi, conform Ordinului ANRE nr.73/2014, să achiziţioneze energia electrică necesară acoperii consumului propriu tehnologic (CPT), în vederea respectării condiţiilor generale asociate licenţei de distribuţie de pe piaţa angro de energie electrică, în conformitate cu Legea energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare (Art. 45).
De asemenea, începând cu 1 aprilie 2022, segmentul de distribuţie beneficiază de tarifele majorate prin OUG 27/2022 pentru a permite recuperarea sumei de 363 milioane lei din diferenţa de preţ mediu de achiziţie energie electrică, necesară acoperirii CPT aferent 2021.
În primul semestru, tarifele au avut o creştere comparativă cu perioada precedentă similară de 8,6% şi începând cu 1 aprilie 2022 vor creşte cu 20,3% comparativ cu primul trimestru al anului 2022. Tot legat de tarife, menţionăm ca în baza OUG 27/2022, tarifele aplicabile începând cu 1 aprilie 2022 nu se mai modifică până la 1 aprilie 2023.
Grupul deţine o licenţă de furnizare a energiei electrice care acoperă întregul teritoriu al României, care a fost reînnoită în anul 2021 pentru o perioadă de 10 ani.
Grupul a intrat pe segmentul producţiei de energie electrică, din surse regenerabile, începând cu anul 2020 prin achiziţia unui parc fotovoltaic având o capacitate instalată de 7,5 MW (capacitate de funcţionare limitată la 6,8 MW), iar în cursul anului 2021 a achiziţionat patru proiecte de parcuri de producţie (trei fotovoltaice – cu o capacitate instalată de 163,5 MW şi un parc eolian cu o capacitate instalată de 121 MW, având ataşată şi o capacitate de stocare a energiei electrice de 60 MWh).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.