ELCEN anunţă că a depus cererea de finanţare pentru cel mai mare proiect de centrală nouă în cogenerare de înaltă eficienţă, de 275 MW electrici şi 214 MW termici.
”ELCEN a depus marţi, 9 iulie, în sistemul MySMIS, cererea de finanţare pentru proiectul: „Implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CTE Bucureşti Sud” în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare”, anunţă compania.
Investiţia are o putere nominală de circa 275 MWe şi 214 MWt.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Demersurile iniţiale au vizat ca proiectul de la CET Bucureşti Sud să fie depus pentru finanţare printr-o aplicaţie separată, sub formă de proiect individual şi nu în cadrul unui apel de proiecte, ţinând cont de faptul că puterea nominală a unităţii noi, stabilite prin studiul de fezabilitate iniţial, era de aproximativ 600 MWe.
”În urma unei analize aprofundate, raportate la condiţiile actuale de pe piaţa de energie termică şi electrică, precum şi la noile ţinte energetice şi climatice europene şi naţionale, a rezultat o soluţie tehnică optimă de echipare a noii surse de energie: de cca. 275 MWe. Noua configuraţie stabilită în Studiul de Fezabilitate, ce a condus automat la o valoare estimată a investiţiei mai mică, a condus la decizia depunerii de către ELCEN a cererii de finanţare pentru proiectul „Implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CTE Bucureşti Sud” în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile din cadrul Fondului pentru Modernizare”, mai anunţă compania.
Prin realizarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în CET Bucureşti Sud, se va produce în cogenerare energia termică furnizată consumatorilor arondaţi sursei şi energia electrică tranzacţionată pe pieţele de energie electrică din România.
Principalele obiective urmărite prin implementarea instalaţiei propuse:
- eficientizarea funcţionării centralei;
- noua centrală de cogenerare de înaltă eficienţă va asigura economii globale de energie primară în comparaţie cu producerea separată de energie termică şi de energie electrică;
- instalarea unei capacităţi noi de cogenerare de înaltă eficienţă flexibilă funcţionând cu gaz natural şi fiind pregătită să funcţioneze folosind o cantitate de hidrogen (hydrogen ready);
- asigurarea cu energie termică a consumatorilor aferenţi CTE Bucureşti Sud în condiţii de siguranţă şi continuitate, pe toată durata anului;
- reducerea costurilor de producţie la nivelul centralei;
- reducerea cantităţilor anuale de emisii de gaze cu efect de seră;
- încadrarea în normele de protecţia mediului în vigoare.
ELCEN a mai depus, în data de 30 mai, două cereri de finanţare pentru alte două proiecte de centrale noi în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare: Eficientizarea activităţii din CTE Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă, investiţie cu o putere nominală de 32,5MWe şi 41 Mwt; Implementarea unor capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoarele termice, în CTE Progresu, investiţie cu o putere nominală de 74,2 MWe şi 72,8 MWt.
Lansarea de către Ministerul Energiei a apelului aferent ghidului CHP pentru accesarea finanţărilor nerambursabile disponibile prin Fondul pentru Modernizare a avut loc în data de 30 mai.
În domeniul încălzirii – răcirii, prin toate măsurile luate atât la nivel european cât şi la nivel naţional, se urmăreşte reducerea poluării, creşterea eficienţei energetice la nivelul clădirilor, integrarea resurselor regenerabile de producere a energiei, utilizarea gazului natural ca şi combustibil de tranziţie în soluţii de cogenerare de înaltă eficienţă.
Ca urmare, eficientizarea încălzirii centralizate prin realizarea unor centrale noi de cogenerare de înaltă eficienţă reprezintă priorităţile ELCEN în anii următori, întrucât aceste investiţii vor permite întocmai alinierea la cerinţele UE şi naţionale privind rezilienţa sistemelor energetice, creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.