EDP Renewables (EDPR), unul dintre cei mai mari producători de energie eoliană la nivel mondial, a pus în funcţiune, în cadrul centralei electrice fotovoltaice (PV) de la Băileşti, un sistem tip acumulator de stocare a energiei (BESS).
Acest sistem reprezintă prima unitate de stocare a energiei (aparţinând companiei) care este conectată la o centrală electrică fotovoltaică (PV); compania a mai montat o astfel de unitate în trecut, conectată însă la un parc eolian, în aceeaşi ţară. În momentul în care energia este produsă în exces, sistemul încarcă acumulatorul, iar atunci când producţia este sub nivelul minim anticipat, energia stocată în acumulator este cea furnizată către consumatori.
”Acest proiect reprezintă un pas înainte în ceea ce priveşte modernizarea sistemelor de stocare a energiei. Este o descoperire care revoluţionează piaţa energiei, deoarece transformă sursele de energie regenerabilă, cum sunt cea eoliană şi solară, în surse de energie disponibile în mod constant, făcându-le mult mai eficiente şi mai fiabile”, a declarat Duarte Bello, director general de operaţiuni al EDP Renewables EU&BR.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În acest sens, sistemul de stocare a energiei din cadrul centralei electrice de la Băileşti este remarcabil în principal datorită instalării sale prin racord direct, lucru care minimizează pierderile de energie în cadrul procesului de încărcare şi adaugă noi funcţionalităţi, inclusiv recuperarea în urma penelor de curent, precum şi captarea energiei la tensiuni joase sau în zilele noroase.
În acest scop, EDPR a instalat un sistem inovator de conversie a energiei care conectează panourile fotovoltaice şi acumulatorii cu curent continuu la un transformator cu curent alternativ şi un acumulator litiu-ion, precum şi un sistem care monitorizează întregul proces.
EDP Renewables este lider la nivel mondial în domeniul energiei regenerabile, ocupând locul patru în topul celor mai mari producători de energie eoliană din lume. Compania este prezentă pe 14 pieţe internaţionale (Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Franţa, Grecia, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit şi SUA).
EDPR a semnat un memorandum de înţelegere cu Engie pentru crearea unei societăţi pe acţiuni (50/50) pe segmentul energiei eoliene pe platforme maritime. Noua companie se va clasa în topul celor cinci mari operatori din domeniul energiei eoliene pe platforme maritime şi îşi va începe activitatea până la sfârşitul anului 2019.
Energias de Portugal, acţionarul principal al EDPR, este o companie producătoare de energie la nivel mondial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.