EDP, compania mamă a EDPR prezentă şi în România, a anunţat vineri un plan de investiţii ambiţios de 25 miliarde de euro până în 2026, din care 21 miliarde euro sunt axate pe noi surse regenerabile şi 4 miliarde de euro sunt axate pe reţelele de electricitate, reprezentând o investiţie brută anuală de circa 6,2 miliarde de euro, cu 30% mai mare faţă de planul de afaceri anterior.
Implementarea surselor de energie regenerabilă va creşte la 4,5 GW pe an, totalizând adaosuri brute de 18 GW până în 2026, cu scopul de a ajunge la o capacitate instalată de 33 GW până în 2026 şi cu intenţia de a atinge peste 50 GW până în 2030.
Investiţiile în surse regenerabile vor fi diversificate în funcţie de tehnologii, inclusiv energie eoliană onshore (40%), producţie de energie fotovoltaică (40%), energie fotovoltaică pentru consumul tehnologic(12%), energie eoliană offshore (5%), stocare şi hidrogen (3%).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
EDP isi ia angajamentul reiterat de a nu mai folosi cărbune până în 2025, de a genera 100% din surse regenerabile până în 2030, cu un obiectiv de emisii nete zero până în 2040 (aprobat de SBTi)
”EDP îşi scalează ambiţia de a conduce tranziţia energetică, insistând pe planul de investiţii şi obiectivele din Planul de afaceri actualizat 23-26, care a fost prezentat la Londra. Într-un context în care urgenţa climatică şi securitatea aprovizionării sunt din ce în ce mai preponderente, grupul îşi va majora investiţiile la nivel global la 25 de miliarde euro pentru a stimula sursele regenerabile, pentru a-şi consolida poziţia în reţelele de electricitate şi pentru a-şi sprijini clienţii în procesul de transformare către o lume mai sustenabilă”, anunţă EDP.
Planul de afaceri 23-26 va sprijini angajamentele net zero ale EDP şi urmează o abordare selectivă şi disciplinată, alocând 85% din investiţia totală pentru surse regenerabile, clienţi şi gestionarea energiei, 15% pentru reţelele de electricitate pe pieţele cu creştere rapidă şi risc scăzut din 4 centre regionale: Europa (40% din planul de investiţii), America de Nord (40%), America de Sud (15%) şi Asia-Pacific (5%). Rata anuală de investiţii a EDP va creşte cu 30%, ajungând la 6,2 miliarde de euro, menţinând în acelaşi timp o creştere durabilă şi excelenţa ESG în cadrul unei organizaţii pregătite pentru viitor.
"Astăzi ne ambiţionăm să conducem tranziţia energetică, susţinuţi de un portofoliu competitiv şi rezistent, de o situaţie financiară solidă, de o echipă puternică şi de voinţa de a contribui la o lume mai bună din punct de vedere climatic pentru generaţiile viitoare. Acest plan de afaceri consolidează ambiţia noastră de creştere, ducând şi mai departe angajamentul nostru faţă de planetă şi creând o valoare superioară pentru toţi", a declarat Miguel Stilwell d'Andrade, CEO al EDP.
Energia eoliană terestră şi energia solară vor reprezenta fiecare câte 40% din planul de investiţii de 21 de miliarde euro în domeniul energiei regenerabile, completate de tehnologii emergente, cum ar fi: producţia de energie fotovoltaică de consum tehnologic (12%), stocarea şi hidrogenul (3%). Energia eoliană offshore va reprezenta 5%, cu o creştere a capacităţii prin intermediul societăţii mixte Ocean Winds şi va oferi o vizibilitate semnificativă asupra creşterii în următorii 10-15 ani. Un mix tehnologic diversificat de energii regenerabile, care este consolidat şi susţinut de un portofoliu hidroenergetic cu un profil puternic de generare de cashflow, oferind în acelaşi timp flexibilitate şi capacităţi de stocare.
Pe segmentul reţelelor electrice, unde planul de investiţii de 4 miliarde euro este compromis, EDP va continua să crească şi să îşi diversifice portofoliul, acţionând ca un stabilizator pentru grup. Obiectivele actualizate ale afacerii includ atingerea a 400 de mii de kilometri de linii de distribuţie, 9 milioane de contoare inteligente (+500 de mii faţă de 2022) şi 12 milioane de puncte de conectare (+2,5 milioane faţă de 2022).
EDP va continua să traseze calea pentru un viitor mai bun, prin obiectivul său de a deveni net zero până în 2040 în toate domeniile sale de activitate şi prin creşterea întregului lanţ valoric, de la clienţi la parteneri.
EDP are peste 13.000 de angajaţi din întreaga lume, de 63 de naţionalităţi diferite. Planul de afaceri actualizat prevede 3.000 de noi angajări până în 2026, precum şi obiectivul de a atinge un procent de 31% femei în poziţii de conducere.
Grupul va investi până la 200 de milioane euro în iniţiative cu impact social până în 2026.
Urmare a istoricului de rotaţie a activelor de 20 miliarde de euro în ultimul deceniu, grupul se aşteaptă acum să ajungă la 7 miliarde euro în venituri şi câştiguri de capital până în 2026
Având în vedere că se aşteaptă ca venitul net recurent să ajungă la 1,4 -1,5 miliarde euro până în 2025, nivelul minim al dividendului pe acţiune va creşte treptat de la 0,19 la 0,20 euro, în timp ce ţinta de plată va fi revizuită la 60-70%. EDP Renewables şi-a îmbunătăţit politica de dividende la o rată de plată de 30-50% prin intermediul unor dividende scrip, oferind o remuneraţie flexibilă şi competitivă acţionarilor săi, aliniată la nivelul pieţei.
Cu scopul de a promova simplificarea structurii corporative, EDP a anunţat lansarea unei oferte publice de cumpărare de 100% asupra filialei sale listate EDP Brazilia, deţinută în proporţie de 56,05% (consolidată la 57,55%), pentru a achiziţiona acţiunile deţinute de acţionarii minoritari. Pentru a finanţa oferta publică de cumpărare, EDP intenţionează să obţină capitaluri proprii, prin majorarea capitalului social, în valoare de 1 miliard euro. Lansarea şi finalizarea acestei tranzacţii vor fi condiţionate de obţinerea aprobărilor corporative şi de îndeplinirea condiţiilor favorabile de piaţă.
EDP dispune deja de angajamentul CTG, ADIA şi GIC în valoare totală de până la 0,6 miliarde euro, sub rezerva condiţiilor finale de piaţă. Se preconizează că delistarea EDP Brazilia va fi încheiată în a doua jumătate a anului 2023.
EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezenţă în 28 de pieţe din Europa, America de Nord, America de Sud şi Asia. Are sediul central în Madrid, Spania şi cu birouri regionale în Houston, São Paulo şi Singapore.
Pe lângă prezenţa sa puternică în energie regenerabilă (cu EDPR şi operaţiile hidro), EDP are o prezenţă puternică pe pieţele din Portugalia, Spania şi Brazilia, ce includ reţele electrice, soluţii pentru consumatori şi management energetic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.