O revenire a produselor electronice a ajutat economia din Singapore, recunoscut ca cel mai scump stat din lume, să crească cu 4,1% de la an la an în al treilea trimestru al anului, mult mai rapid decât creşterea de 2,9% din trimestrul precedent, potrivit estimărilor oficiale anticipate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 3,8% în perioada iulie-septembrie, scrie publicaţia The Straits Times.

Pe seria ajustată sezonier trimestrial, economia s-a extins cu 2,1%, a declarat Ministerul Comerţului şi Industriei, mai rapid decât creşterea de 0,4% din trimestrul al doilea.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Accelerarea creşterii a venit pe fondul revenirii producţiei. Sectorul s-a majorat cu 7,5% în al treilea trimestru, faţă de anul anterior, după ce s-a contractat cu 1,1% în trimestrul precedent. Creşterea a fost condusă de expansiunile producţiei în toate clusterele de producţie, cu excepţia producţiei biomedicale.

Economistul-şef al OCBC Bank, Selena Ling, a declarat că revenirea bruscă a producţiei, după două trimestre consecutive de contracţie, a fost condusă de electronice.

Ea a spus că există aşteptări ca economia din Singapore „să fie susţinută de creşterea continuă a ciclurilor electronice şi comerciale”.

La acestea se adaugă relaxarea condiţiilor financiare globale, pe măsură ce băncile centrale reduc ratele dobânzilor, astfel că oficialii cred că Produsul Intern Brut pe întregul an va ajunge probabil în jurul limitei superioare a intervalului de prognoză de 2% până la 3%, a menţionat Selena Ling.

„Acest lucru este în conformitate cu prognoza noastră de 2,9% anual pentru creşterea Produsului Intern Brut în 2024, deşi estimarea de creştere anticipată ar putea fi revizuită puţin în scădere când datele din septembrie vor fi ulterior puse la dispoziţie”, a adăugat ea.

În august, guvernul şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere pentru 2024 la 2% la 3%, limita superioară a intervalului de prognoză anterior de 1% la 3%.

Economistul asociat UOB Jester Koh a declarat că cifrele anuale şi trimestriale depăşesc estimările.

„Luând în considerare performanţa puternică din trimestrul al treilea, ne ridicăm prognoza de creştere pentru 2024 pentru întregul an la 3,3% de la 2,9% anterior, dar coborăm prognoza pentru 2025 la 2,9% de la 3,2% anterior”, a spus el.

În al treilea trimestru, sectorul construcţiilor a crescut cu 3,1% faţă de anul precedent, încetinind de la 4,8% în trimestrul al doilea, creşterea provenind din creşterea proiectelor din sectorul public.

Dintre industriile de servicii, sectoarele de informaţii şi comunicaţii, finanţe şi asigurări şi servicii profesionale au crescut în mod colectiv cu 4,3%, deşi aceasta a fost mai lentă decât creşterea de 5,4% din trimestrul al doilea.

Creşterea în aceste sectoare a fost susţinută de expansiunea în segmente precum tehnologia informaţiei şi serviciile informaţionale şi reprezentanţele afacerilor.

În special, sectorul finanţelor şi asigurărilor a crescut pe fondul expansiunii activităţii pe toate segmentele, în special bancar, activităţi legate de servicii financiare şi management de fonduri.

Comerţul cu ridicata şi amănuntul, precum şi sectoarele de transport şi depozitare, s-au extins colectiv cu 3,5% în trimestrul al treilea, extinzând creşterea de 3,9% în trimestrul al doilea. Sectorul comerţului cu amănuntul a fost singurul segment care nu a înregistrat creştere în trimestrul al treilea.

Creşterea serviciilor de cazare şi alimentaţie, imobiliare, servicii administrative şi de asistenţă şi alte sectoare de servicii a fost neschimbată la 1% în trimestrul al treilea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.