E-Distribuţie Banat, operatorul de distribuţie a energiei electrice parte a grupului Enel, a anunţat luni că a investit anul trecut 127 milioane de lei în digitalizare şi în modernizarea echipamentelor şi reţelelor de energie electrică din judeţele Arad, Timiş, Caraş Severin şi Hunedoara, iar valoarea proiectelor din 2020 se adaugă celor 3,24 de miliarde de lei, investiţii realizate de companie de la privatizare, în 2006, până în 2019.
”E-Distribuţie Banat, operatorul de distribuţie a energiei electrice parte a grupului Enel, a investit anul trecut 127 milioane de lei în digitalizare şi în modernizarea echipamentelor şi reţelelor de energie electrică din judeţele Arad, Timiş, Caraş Severin şi Hunedoara”, a informat compania.
Investiţiile în reţelele şi echipamentele de înaltă tensiune s-au ridicat la 20 de milioane de lei în 2020 şi au vizat, printre altele, modernizarea staţiei Muzicescu din Timişoara, a staţiilor Chisineu Criş, Simeria, IRUM şi retehnologizarea staţiei Orăştie (Hunedoara). În ceea ce priveşte reţelele de medie şi de joasă tensiune, investiţiile au urcat la aproximativ 50 de milioane de lei şi au inclus proiecte din Timişoara, Buziaş, Urseni, Curtici, Maderat, Mănăştur, Ususău, Horia, Biled, Poltura, Bucova, Lugoj, Saravale, Oraviţa, Topleţ, Orăştie, Băiţa, Ghiroda, Parta, Uivar, Maguri, Moşniţa Nouă, Belint.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”E-Distribuţie Banat a continuat şi anul trecut să aloce sume importante pentru proiecte menite să reducă durata întreruperilor şi să extindă capacitatea reţelei de a alimenta noi consumatori. O componentă importantă a acestor investiţii o reprezintă procesul de digitalizare. Numai în 2020, compania noastră de distribuţie instalează contoare inteligente pentru aproximativ 50.000 de clienţi din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş”, a declarat Gino Celentano, director general al E-Distribuţie Banat, Dobrogea şi Muntenia.
În total, cele trei companii româneşti de distribuţie ale grupului Enel au prevăzut pentru 2020 instalarea a peste 170.000 de contoare inteligente în zonele în care îşi desfăşoară activitatea. Investiţia s-a ridicat la peste 56 de milioane de lei şi a făcut ca, până la sfârşitul lui 2020, numărul clienţilor Enel care beneficiază de această tehnologie să ajungă la 900.000.
În judeţul Timiş, pe segmentul de medie tensiune, companía a implementat un proiect extins în Buziaş, pentru a creşte capacitatea şi siguranţa în alimentare a aproximativ 7.000 de clienţi şi, implicit, reducerea numărului de incidente şi a timpilor de întreruperi. Valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 7 milioane de lei şi vizează înlocuirea liniei electrice aeriene de medie tensiune cu o linie subterană de 10 km, lucrare aflată la final.
De asemenea, compania a modernizat 18 posturi de transformare prin montarea de celule, transformatoare noi cu capacităţi cuprinse între 160 kVA şi 400 kVA şi prin instalarea de echipamente destinate telecontrolului. Conductoarele clasice neizolate de joasă tensiune au fost înlocuite cu conductoare izolate destinate atât alimentării clienţilor, cât şi circuitelor de iluminat public. Tot pe segmentul de medie tensiune, a fost finalizat în Giroc proiectul de modernizare a liniei electrice aeriene VI Fratelia, în beneficiul a 5.800 de locuinţe.
În ceea ce priveşte liniile de joasă tensiune, lucrările la reţeaua ce deserveşte localitatea Ghiroda au fost finalizate, investiţia s-a ridicat la 4,6 milioane de lei şi este în beneficiul a peste 6.000 de locuitori. În Timişoara, au fost programate investiţii de 8 milioane de lei pentru două proiecte de reabilitare a reţelelor electrice aeriene şi subterane, demarate în cadrul evenimentelor destinate Capitalei Culturale Europene. De asemenea, au fost pregătite posturi de transformare pentru a asigura comunicarea cu contoarele inteligente instalate la clienţi.
În luna iunie, E-Distribuţie Banat a alocat aproape 120.000 de lei pentru alimentarea cu energie electrică a Spitalului Militar de Campanie dedicat pacienţilor cu Covid -19.
În Hunedoara, cele mai importante proiecte din 2020 au vizat modernizarea reţelelor de medie tensiune în Deva şi Orăştie, investiţii care se ridică la o valoare totală cumulată de 15 milioane de lei. În Orăştie, 90% dintre cabluri au fost înlocuite si au fost montate echipamente noi, care asigură posibilitatea efectuării de manevre din dispecerat, prin sistemul telecontrol. De asemenea, E-Distribuţie Banat a refăcut liniile de medie tensiune afectate de inundaţiile din luna iunie a anului trecut.
Tot în Hunedoara, E-Distribuţie Banat a finalizat în 2020 lucrările la liniile electrice de joasă tensiune din localităţile Băiţa, Câinelul de Sus, Crăciuneşti şi Sălişte, în beneficiul a sute de consumatori. Investiţia s-a ridicat la 1,1 milioane de lei. De asemenea, în Petroşani, compania a avut programate lucrări de modernizare a liniilor de joasă tensiune aflate pe străzile Nedeii, Gheorghe Şincai, Vasile Lupu, Matei Basarab, George Enescu, Oltului.
În Arad, investiţiile realizate de E-Distribuţie Banat în modernizarea reţelelor de medie tensiune au fost în 2020 cu 35% mai mari faţă de 2019, ajungând la 16 milioane de lei. Printre localităţile beneficiare se numără Curtici, Ususău. În Chişineu-Criş şi cartierul Gai din Arad au fost modernizate staţii de transformare iar în Hălmagiu, linii de joasă tensiune. De asemenea, compania a continuat să investească în digitalizare prin instalarea de echipamente pe liniile de medie tensiune ce permit reconectarea clienţilor la energia electrică în maximum 3 minute, cu mult sub timpul aferent unei intervenţii în teren.
În judeţul Caraş-Severin au avut loc lucrări pe linii de medie tensiune din Reşiţa si Bucova, precum şi pentru înlocuirea separatoarelor uzate pe multe linii de acest tip din judeţ. Au fost modernizate linii de joasă tensiune în localităţile Oraviţa şi Topleţ, investiţie care se ridică la 1,8 milioane de lei. În Reşiţa, pentru 35 de posturi s-a activat sistemul de telecontrol ce permite controlul de la distanţă al dispozitivelor de conectare şi manevră din reţeaua de energie electrică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.