DRI, subsidiara Grupului DTEK care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă în UE, construieşte un nou parc solar de 60 MW în Glodeni, judeţul Mureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”DRI, subsidiara Grupului DTEK care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă în UE, construieşte un nou parc solar de 60 MW în Glodeni, judeţul Mureş. Acesta este al patrulea proiect de energie regenerabilă al DRI în România, portofoliul de energie regenerabilă al companiei în ţară ajungând astfel la 299 MW”, anunţă compania.

Noul proiect, Glodeni II, este situat lângă parcul fotovoltaic operaţional de 53 MW din aceeaşi regiune, Glodeni I. Cele două proiecte combinate vor forma unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din ţară. DRI are, de asemenea, în portofoliu, un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, judeţul Iaşi – primul construit în România în ultimul deceniu – şi un parc fotovoltaic de 126 MW achiziţionat recent în Văcăreşti, judeţul Dâmboviţa şi a cărei construcţie va începe până la finalul acestui an.

Parcul solar Glodeni II va fi operaţional în vara anului 2025, iar lucrările pregătitoare pentru construcţie au început de curând. Parcul fotovoltaic va produce estimativ 86,4 GWh de electricitate pe an, care ar putea acoperi consumul a aproximativ 22.400 de locuinţe şi contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 21.800 de tone pe an.

Pentru dezvoltarea acestui parc fotovoltaic, DRI a colaborat din nou cu Grupul Finas, care s-a ocupat de fazele iniţiale ale proiectului, inclusiv de asigurarea terenului şi obţinerea autorizaţiilor necesare, la fel ca în cazul Glodeni I.

 „Glodeni II este un alt pas important în angajamentul DRI de a accelera tranziţia energetică în România, o ţară care este bine poziţionată pentru a-şi maximiza potenţialul şi creşte capacitatea de energie regenerabilă. Obiectivul nostru este de a dezvolta 1GW portofoliu de energie regenerabilă până în 2030 în România, către care avansăm rapid, având două proiecte care produc deja energie şi două proiecte în dezvoltare”, spune John Stuart, CEO al DRI.

Strategia DRI este de a dezvolta proiecte prin achiziţia de proiecte greenfield (de la stadii incipiente la gata de construcţie/ ready to build) şi prin parteneriate locale.

„Vânzarea parcului către DRI ne permite să ne concentrăm pe noi proiecte de dezvoltare, în timp ce partenerul nostru va aduce expertiza necesară pentru gestionarea şi operarea acestei investiţii majore. Această colaborare reflectă angajamentul nostru continuu de a contribui la expansiunea energiei regenerabile în România”, a declarat Claudiu Şugar, CEO Finas Group.

DRI vrea să dezvolte un portofoliu de 5 GW de energie regenerabilă şi baterii de stocare până în 2028. DRI lucrează în acest moment în Croaţia, Italia, Polonia şi România. A dezvoltat deja un portofoliu de energie eoliană onshore şi solară, iar la finalul anului 2023 a finalizat construcţia primelor parcuri solare şi eoliene în România, care acum produc energie.

DRI este un dezvoltator şi operator de proiecte de energie regenerabilă cu sediul principal în Amsterdam şi birouri locale în Zagreb, Milano, Varşovia şi Bucureşti. DRI este o subsidiară a Grupului DTEK, liderul şi cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.