Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, va trebui completată, după promulgare, cu o Ordonanţă de Urgenţă care să clarifice modul în care vor fi deduse investiţiile făcute de companii, în condiţiile în care acest aspect nu este bine specificat, România are nevoie de acele gaze, iar companiile nu trebuie să lucreze în pierdere şi trebuie să aibă un cadru predictibil şi stabil pentru următorii ani, a anunţat marţi liderul PSD, Liviu Dragnea.
Legea offshore a fost adoptată recent de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri. USR, PNL şi PMP nu au votat. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legea adoptată de Camera Deputaţilor, într-o formă mult diferită de cea care a trecut de Senat, va ajuta România să nu mai fie dependentă energetic de ruşi.
După ce legea a fost adoptată, purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a afirmat că ceea ce şi-a dorit ALDE să apară în legea offshore nu se regăseşte şi se impune “o intervenţie de urgenţă pe actul normativ”, el spunând că în coaliţia PSD-ALDE nu a existat dialog pe acest act normativ. El a mai explicat că propunerile ALDE au fost avizate negativ de Guvern, iar parlamentarii ALDE au fost puşi într-o “situaţie delicată”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Sâmbătă, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat că a îndemnat în mai multe rânduri Guvernul român să fie predictibil în ceea ce priveşte economia şi să fie transparent privind modificările care pot afecta investitorii şi a criticat modul în care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, el spunând că au fost încălcate toate principiile transparenţei şi negocierii şi că "este îndoielnic".
Duminică, Dragnea a anunţat deja o Ordonanţă de Urgenţă care să clarifice legea.
Marţi, Dragnea a subliniat că trebuie purtate discuţii şi cu partenerii din ALDE.
”Discutăm şi cu colegii de la ALDE. Nu-mi permit să ies aşa de capul meu aşa fără să discut cu prietenii şi partenerii noştri. Ceea ce s-a adoptat în lege, trebuie pus limpede, clar şi fără echivoc şi în anexa care cuprinde formula de calcul pentru deducerile pentru impozitul pe venituri suplimentare şi pentru deducerile din acest impozit. Şi anume, este vorba de valoarea investiţiilor despre care se vorbeşte în lege, este firesc să se deducă investiţiile, dar nu este foarte bine clarificat în lege”, a spus Dragnea.
El a subliniat că firmele care investesc în Marea Neagră nu trebuie să lucreze în pierdere.
”Nu se deduc toate investiţiile odată, şi într-o perioadă de timp în aşa fel în fel încât statul român să primească bani, dar, în acelaşi timp, şi companiile care investesc să poată să se menţină deasupra costurilor. Ideea e că noi avem nevoie de acele gaze, avem nevoie ca cineva să le scoată, dar cei care le scot trebuie să nu lucreze în pierdere şi să aibă cash-flow, este firesc. Asta va trebui să cuprindă ordonanţa. Am avut o discuţie şi cu doamna prim-ministru, şi cu domnul Teodorovici (ministrul Finanţelor – n.r.)”, a spus Dragnea.
Legea trebuie să ofere stabilitate şi predictibilitate atât pentru cei care au investit, cât şi pentru cei care urmează să investească în platformele din Marea Neagră.
”După ce legea va fi promulgată, vom avea din nou o discuţie în coaliţie, cu doamna prim-ministru, cu ministrul Energiei, cu domnul Teodorovici, cu domnul Toader. Vom discuta despre prevederile din ordonanţă care, repet, urmăresc să clarifice aceste lucruri. În schimb, urmărim, de asemenea, să întărească ceea ce s-a stabilit, şi anume acea cotă de 50% pentru producţia de gaze care să fie comercializată pe piaţa din România să nu se schimbe. De asemenea, prevederile pentru domeniul specific din offshore pentru a fi o stablitate şi o predictibilitate pentru cei care au investit deja, pentru cei care urmează să investească şi pentru cei care vor veni în alte perimetre care vor fi disponibile în Marea Neagră”, a spus Dragnea.
Liderul PSD a spus că speră ca firmele interesate de investiţii să nu plece.
”Noi sperăm să nu plece (companiile – n.r.). În acelaşi timp, nici nu puteam rămâne (...) în una dintre limitele generate de legea plecată de la Guvern şi trecută de Senat, în care statul român nu încasa aproape nimic şi în România nu rămânea nici un metru cub de gaze pentru că toate mergeau pe contracte bilaterale. Această ordonanţă este necesară pentru că legea respectivă trebuie să fie una foarte clară şi fără echivoc pentru că, în următorii 5-10-20 de ani, să nu fie echivoc nici din punct de vedere al interpretării statului, nici din punct de vedere al interpretării agenţilor economici. Este o investiţie de o importanţă strategică uriaşă pentru noi şi, repet, trebuie să fie un proces care funcţionează. Cei care scot gazele s-o poată face pe toată durata acordului şi statul român să poată să beneficieze. Asta e foarte important pentru noi”, a spus Dragnea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...