Firmele Delalina şi Foto Distribuţie, controlate de grupul RCS&RDS, au dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Guvernul, ministerele Energiei şi Economiei şi patru filiale de distribuţie de energie electrică, după ce ANRE le-a respins cererile de acordare de licenţe de distribuitori de energie electrică, potrivit datelor afişate pe portalul instanţelor de judecată al Ministerului Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La jumătate lunii martie, ANRE a respins solicitarea societăţilor Delalina şi Foto Distribuţie de acordare a licenţei pentru distribuţia energiei electrice, motivând decizia prin nerespectarea, de către cele două societăţi, a mai multor prevederi din legislaţia în vigoare. ANRE a susţinut că a luat „singura decizie permisă de cadrul legislativ în vigoare”.

Cele două entităţi au acţionat în instanţă Guvernul, ANRE, ministerele Energiei şi Economiei, trei filiale de distribuţie ale Enel şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord, una dintre filialele Electrica. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Companiile controlate de RCS&RDS cer anularea Ordinului ANRE nr. 73/2014, care reglează condiţiile generale ce trebuie respectate pentru acordarea licenţelor pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Dosarul a fost înregistrat pe 7 aprilie pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Ordinul contestat de RCS&RDS prevede, la articolul 5, că firmele care au contracte de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei, cum ar fi Enel şi Electrica, au dreptul exclusiv să presteze în respectivele regiuni.

”Pe durata de valabilitate a licenţei, titularul licenţei are dreptul exclusiv să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice, în condiţiile reglementărilor în vigoare, în zona definită în condiţiile specifice asociate licenţei, folosind reţeaua electrică de distribuţie pe care o deţine în calitate de proprietar sau cu orice alt titlu legal, prevăzută în condiţiile specifice asociate licenţei, cu respectarea prevederilor contractului de concesiune încheiat cu autoritatea contractantă”, se arată în ordinul ANRE.

În plus, în cazul în care un terţ intenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice utilizând reţelele electrice de distribuţie pe care le deţine, amplasate într-o zonă concesionată, titularul licenţei are dreptul să refuze ca terţul să realizeze serviciul de distribuţie.

Titularul licenţei poate invoca dreptul exclusiv de a presta serviciul de distribuţie în zona respectivă, drept dobândit prin contractul de concesiune şi prin licenţa acordată.

Compania RCS & RDS a contestat şi anul trecut o altă decizie a ANRE, prin care i s-a interzis să-şi construiască propria reţea de distribuţie a energiei electrice, şi a anunţat că va continua proiectul.

Prin mai multe ordine, ANRE solicită oricărei companii care vrea să dezvolte o reţea nouă de distribuţie să obţină acordul distribuitorului care are concesionată reţeaua în acea zonă şi care a preluat reţeaua actuală de la stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.