Fostul preşedinte Donald Trump intenţionează să intensifice războiul comercial dintre SUA şi China, pe care l-a lansat în timpul primului său mandat de preşedinte, dacă va fi ales din nou în funcţie, în noiembrie, transmite CNBC.
Trump a confirmat, într-un interviu difuzat duminică, că are în vedere un plan de a impune tarife de 60% sau mai mari la bunurile chinezeşti, în potenţialul său al doilea mandat.
”Trebuie să o facem”, a spus Trump într-un interviuacordat emisiunii ”Sunday Morning Futures” de la Fox.
Washington Post a scris pentru prima dată că echipa de campanie a lui Trump cântăreşte un plan teoretic de impunere a unor tarife de 60% Chinei.
Duminică, fostul preşedinte a spus că ar putea chiar să urce mai sus: ”Poate că va fi mai mult decât atât”.
Dincolo de China, fostul preşedinte a spus că va impune un tarif general de 10% asupra tuturor importurilor SUA, în ciuda criticilor ample cu privire la modul în care acest lucru ar putea dăuna consumatorilor.
Fosta ambasadoare a ONU Nikki Haley, singura contestatară a lui Trump la preşedinţie, a criticat această propunere de politică pentru impactul pe care le-ar avea asupra buzunarelor americanilor.
Ceea ce este pe cale să facă Donald Trump este că va creşte cheltuielile fiecărei gospodării cu 2.600 de dolari pe an”, a spus Haley într-un interviu din ianuarie, acordat la emisiunea ”Squawk Box” de la CNBC, făcând referire la date de la Uniunea Naţională a Contribuabililor, conservatoare din punct de vedere fiscal.
Dezaprobarea ei reflectă îngrijorările investitorilor de pe Wall Street, care se tem că un alt război comercial din China ar perturba din nou pieţele.
Începând din 2018, Trump a început un val de tarife de 250 de miliarde de dolari împotriva Chinei.
Beijingul a ripostat apoi cu propriul set de tarife împotriva SUA, într-o bătălie economică de retorsiune care a durat ani de zile şi a perturbat dinamica comerţului global.
Războiul comercial al lui Trump cu China i-a costat pe americani aproximativ 195 de miliarde de dolari din 2018, potrivit American Action Forum, un think tank conservator.
Bătălia economică a dus, de asemenea, la pierderea a peste 245.000 de locuri de muncă în SUA, potrivit Consiliului de Afaceri SUA-China.
La acea vreme, Deutsche Bank estima că războiul comercial făce ca bursa de valori să piardă mii de miliarde de dolari.
Disputa tarifară a lăsat, de asemenea, SUA şi China, cândva cei mai mari parteneri comerciali, în termeni geopolitici tensionaţi.
Preşedintele Joe Biden a încercat să încălzească relaţiile îngheţate de-a lungul administraţiei sale.
Trump l-a atacat pe Biden pentru că a liniştit China şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat sentimente confortabile faţă de preşedintele autoritar al Chinei, Xi Jinping.
”Îmi place foarte mult preşedintele Xi. A fost un prieten bun de-al meu în timpul meu”, a spus Trump duminică.
În trecut, Trump l-a lăudat pe Xi pentru stăpânirea fermă pe care o are asupra guvernului şi poporului său.
Într-un interviu acordat lui Sean Hannity de la Fox News, în decembrie, Trump a spus că dacă va fi reales pentru un al doilea mandat, va fi dictator ”din prima zi”.
Ulterior, Trump a susţinut, într-un interviu difuzat duminică, că a vrut să spună că va fi ”un dictator” în prima sa zi de mandat, ”prima sa zi”, dar numai pentru o zi.
Cu toate acestea, declaraţia i-a alarmat experţii în alegeri şi a oferit un subiect de atac pentru oponenţii săi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.