În timp ce investitorii se confruntă cu incertitudinea generată de politicile tarifare, preşedintele Donald Trump rămâne fidel strategiei sale comerciale şi chiar a sugerat recent că veniturile din tarifele vamale ar putea înlocui impozitul federal pe venit, dar analiştii par să aibă altă părere, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Există o şansă ca banii obţinuţi din tarife să fie atât de mulţi încât să înlocuiască impozitul pe venit”, a declarat Trump într-un interviu acordat Fox la începutul acestei luni.

Este o idee pe care Trump a vehiculat-o şi în campania sa electorală de anul trecut, în cadrul unei întâlniri cu legislatori republicani. Totuşi, orice modificare a impozitului pe venit ar necesita o lege adoptată de Congres.

Economiştii privesc cu scepticism propunerea.

”Nu este o propunere realistă”, a declarat Alex Durante, economist principal la Tax Foundation, pentru CNBC.

În prezent, negocierile tarifare sunt în desfăşurare. Administraţia Trump a instituit în aprilie un tarif universal de 10% pentru majoritatea ţărilor, în timp ce tarifele pentru bunurile din China au ajuns la un maxim de 145%. Există o pauză de 90 de zile aplicată acestor măsuri, timp în care se discută eventuale ajustări.

Baza de aplicare a tarifelor este mult mai mică decât cea a impozitului pe venit

Unii experţi în politici fiscale pun la îndoială capacitatea tarifelor de a genera venituri comparabile cu impozitul pe venit.

”Baza de impozitare pentru tarife este mult mai mică decât baza pentru impozitul pe venit”, a explicat Kimberly Clausing, cercetător principal la Peterson Institute for International Economics.

Spre exemplu, în 2023, SUA au importat bunuri în valoare de 3,1 trilioane de dolari. În comparaţie, impozitul federal pe venit s-a aplicat la peste 20 de trilioane de dolari, conform unui raport co-semnat de Clausing.

La sfârşitul lunii martie, consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, estima că tarifele ar putea aduce anual aproximativ 600 de miliarde de dolari. Însă, potrivit lui Mark Zandi, economist-şef la Moody’s, această cifră ”nu este nici pe departe realistă”.

”Dacă se ajunge la 100-200 de miliarde, ar fi deja norocos”, a spus acesta.

Pentru comparaţie, Serviciul de Venituri Interne (IRS) a colectat 1,14 trilioane de dolari din impozitul individual pe venit până la 31 martie, în anul fiscal 2025, conform datelor Trezoreriei.

”Tarifele ar trebui să fie nerealist de mari pe o bază de importuri atât de mică pentru a înlocui impozitul pe venit”, se arată în raportul Peterson Institute.

Comportamentul consumatorilor influenţează veniturile din tarife

Pe măsură ce tarifele cresc, alţi factori pot diminua veniturile finale colectate de SUA, spun experţii.

”Administraţia pare să creadă că de fiecare dată când creşte rata tarifară, încasează automat mai mult. Dar nu este întotdeauna aşa”, a explicat Alex Durante într-un raport publicat recent.

Tax Foundation estimează că un tarif universal de 10% ar putea aduce 2,2 trilioane de dolari până în 2034. Cu toate acestea, aceeaşi măsură ar reduce PIB-ul SUA cu 0,4%, afectând astfel veniturile totale.

Fondul Monetar Internaţional a redus marţi prognoza de creştere economică a SUA pentru 2025 de la 2,7% la 1,8%, invocând tensiunile comerciale drept principal motiv.

Administraţia Trump nu a răspuns solicitării CNBC pentru un comentariu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.