Doi fondatori ai Tornado Cash, cunoscutul mixer rusesc de criptomonede, au fost acuzaţi de spălarea a peste 1 miliard de dolari proveniţi din infracţiuni, transmite CNBC.
Într-un nou rechizitoriu, Roman Storm şi Roman Semenov au fost acuzaţi de încălcarea sancţiunilor şi de spălare de bani prin intermediul Tornado Cash, inclusiv sute de milioane de dolari pentru Lazarus Group, un grup de hacking susţinut de statul nord-coreean.
Acuzaţiile din rechizitoriu includ conspiraţie pentru a spăla bani, conspiraţie pentru a comite încălcări ale sancţiunilor şi conspiraţie pentru a opera o afacere de transmitere de bani fără licenţă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Storm a fost arestat miercuri în statul Washington, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie, dar Semenov, cetăţean rus, rămâne în libertate.
Al treilea cofondator, Alexei Pertsev, care nu este menţionat în această acţiune, se confruntă cu un proces la Amsterdam pentru implicarea sa în Tornado Cash.
”Roman Storm şi Roman Semenov au operat Tornado Cash şi au facilitat cu bună ştiinţă această spălare de bani”, a spus procurorul american Damian Williams, adăugând: ”Deşi susţineau public că oferă un serviciu de confidenţialitate sofisticat din punct de vedere tehnic, Storm şi Semenov ştiau de fapt că îi ajută pe hackeri şi că escrocii ascund roadele crimelor lor.”
Rechizitoriul a susţinut, de asemenea, că Storm şi Semenov au ales să nu pună în aplicare programe de cunoaştere a clienţilor sau de combatere a spălării banilor, aşa cum prevede legea şi, în schimb, au anunţat că Tornado Cash ”furnizează tranzacţii financiare anonime şi neidentificabile”.
Brian Klein, avocatul lui Storm şi partener al Waymaker LLP, a declarat într-un comunicat: ”Suntem incredibil de dezamăgiţi de faptul că procurorii au ales să-l acuze pe domnul Storm”, adăugând că ei cred că procurorii ”au făcut acest lucru pe baza unei noi teorii juridice cu implicaţii periculoase pentru toţi dezvoltatorii de software.”
Klein a adăugat: ”Dl. Storm cooperează cu ancheta procurorilor încă de anul trecut şi contestă că s-a implicat în vreo conduită criminală. Există mult mai mult în această poveste care va ieşi la iveală în proces.”
Acţiunea comună de miercuri a inclus Biroul Federal de Investigaţii, Departamentul de Justiţie şi unitatea de Investigaţii Criminale a Serviciului Fiscal Intern.
Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), care anterior a interzis americanilor să folosească Tornado Cash, în august 2022, l-a sancţionat şi pe Semenov miercuri.
Tornado Cash este folosit de unii oameni ca o modalitate legitimă de a-şi proteja confidenţialitatea pe piaţa cripto încă în curs de dezvoltare.
Când un cumpărător plăteşte pentru ceva folosind un portofel cripto, destinatarul transferului are acces la portofelul cripto public al cumpărătorului, arătând detaliile contului şi istoricul.
Utilizarea unui serviciu de amestecare criptografică precum Tornado Cash maschează aceste detalii prin anonimizarea fondurilor şi ascunderea identităţii cumpărătorului.
Însă serviciul a fost folosit şi într-o serie de furturi criptografice importante în 2022, inclusiv furtul de monede cripto de la Ronin, o reţea care sprijină jocul de jetoane nefungibile Axie Infinity, şi un atac de 100 de milioane de dolari asupra startupului american Harmony.
Ambele au fost conectate de cercetătorii de securitate cu Lazarus Group.
Firma de analiză blockchain Elliptic a constatat că venituri de cel puţin 1,5 miliarde de dolari din infracţiuni precum ransomware, hackuri şi fraude au fost spălate prin Tornado Cash şi că toate cele 100 de milioane de dolari furate de pe podul Harmony în iunie au fost spălate prin intermediul serviciului.
Trezoreria SUA a citat anterior o cifră mult mai mare pentru Tornado Cash şi a spus că a fost folosit pentru a spăla mai mult de 7 miliarde de dolari, în monede virtuale, de la lansarea sa în 2019.
Această cifră se referă la valoarea totală a activelor cripto care au fost trimise prin Tornado.
Unele instrumente de analiză blockchain au reuşit ”să demixeze” monedele cripto trimise prin Tornado pentru a identifica sursa fondurilor.
Elliptic spune că a reuşit să urmărească criptomonedele furate de la Harmony în mai multe portofele noi, de exemplu.
Prin includerea Tornado Cash pe lista neagră, joi, Departamentul de Trezorerie a spus că urmăreşte infractorii, care au folosit serviciul pentru a spăla monede virtuale în valoare de peste 7 miliarde de dolari, de la lansarea sa, în 2019.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.