Plenul Camerei Deputaţilor va vota, marţi, Legea conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni, proiect iniţiat de deputatul Ana Birchall, dar care a suferit modificări majore în comisiile parlamentare, mai ales în urma unor amendamente propuse de deputatul PNL Daniel Zamfir, devenit "celebru" după ce a iniţiat Legea dării în plată. Parlamentarii s-au grăbit să promoveze proiectul înainte de alegerile parlamentare, programate în 11 decembrie.
Proiectul promovat de Ana Birchall, depus în Parlament în 12 februarie 2014, era doar unul dintre proiectele de lege pe această temă aflat în sertarele comisiilor parlamentare.
În iunie 2016, proiectul a intrat în atenţia deputatului Zamfir, care, după succesul avut în Parlament cu proiectul Legii dării în plată, a considerat actul normativ propus de deputatul PSD ca fiind o nouă oportunitate pentru a rămâne în atenţia publicului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit Aneia Birchall, proiectul depus de ea în Parlament ar fi inspirat din directiva europeană 17, însă această directivă se aplică în România din 30 septembrie, fiind transpusă în legislaţia românească printr-un act normativ iniţiat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Intrat în atenţia deputatului Zamfir, în cruciada sa împotriva băncilor, proiectul de lege iniţiat de Birchall a fost schimbat radical, iar comisiile parlamentare au aprobat, cu majorităţi largi, modificările.
Astfel, dacă proiectul iniţial prevedea conversia creditelor în franci elveţieni la o valoare calculată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din data acordării creditului până la momentul conversiei, forma votată luni de comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe din Camera Deputaţilor părevede conversia creditelor la cursul istoric, din data acordării împrumutului.
Amendamentul privind conversia creditelor ipotecare la cursul istoric a fost votat în unanimitate, cu 22 de voturi pentru, fără a se înregistra nicio abţinere şi niciun vot contra.
Totuşi, spre nemulţumirea deputatului Zamfir, ceilalţi membri ai comisiiilor au atenuat din impactul legii.
Astfel, un alt amendament votat în comisii prevede că doar persoanele fizice al căror grad de indatorare depăşeşte 50% din venitul lunar - adică în cazul în care rata la bancă depăşeşte jumătate din venitul lunar - vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric.
Amendamentul, propus de deputatul PSD Viorel Ştefan, a fost votat de 16 deputaţi din comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe, fiind înregistrate opt voturi împotrivă şi o abţinere. Deputatul PNL Daniel Zamfir s-a declarat împotriva acestui amendament.
Însă amendamentul ar putea fi eliminat, în plen de tendinţa politicienilor de a face cadouri electorale înainte de alegeri.
După votul din comisiii, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat pe Facebook că deputaţii social-democraţi vor vota împotriva amendamentului care prevede că procedura conversiei poate fi aplicată doar pentru un grad de îndatorare de peste 50%.
Un alt amendament limitează conversia creditelor doar la contractele de credit ale unei persoane cu o valoare cumulată care nu depăşeşte pragul de 250.000 de franci elveţieni.
Introducerea unui prag, ca şi în cazul Legii dării în plată, are scopul de a limita aplicarea legii pentru investitori sau speculanţi imobiliari.
Amendamentul care fixează un plafon de 250.000 de franci elveţieni a unui credit - sau tuturor creditelor luate de către o persoană - pentru care se aplică legea conversiei a fost aprobat cu 18 voturi pentru şi 8 voturi împotrivă.
Proiectul legii conversiei va intra marţi la vot în plenul Camerei Deputaţilor.
Proiectul este respins de bănci şi de BNR, care argumentează că politicienii intervin, din nou, în contractele dintre două părţi dintr-un contract.
În plus, nu există studii de impact real realşizate înainte de votul legii, deşi în piaţă au fost aruncate unele estimări ale costurilor pentru bănci.
Potrivit deputatului PNL Andreea Paul, proiectul de lege care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric va avea un impact asupra sistemului bancar de 1,8 miliarde lei (400 milioane euro), însă nu este clar câte dintre amendamentele votate în comisii au fost luate în calcul pentru estimare.
În plus, politicinii au ignorat discuţiile despre efectele mai largi ale unui astfel de proiect.
Potrivit analiştilor, unul dintre efectele imediate ale discuţiilor despre acest nou cadou al politicienilor a fost devalorizarea rapidă a leului.
Luni, cursul euro a ajuns la 4,5175 lei, nivel maxim al ultimelor trei luni, leul pierzând 1,5% din valoare în ultima săptămână.
În plus, un efect pe termen mai lung este lipsa de încredere a investitorilor în România, ţară în care contractele dintre două părţi pot fi modificate peste noapte de către politicieni, în favoarea unei părţi şi în defavoarea celeilalte, care trebuie să suporte, integral, toate costurile.
Acest argument, folosit şi în cazul Legii dării în plată de către reprezentanţii băncilor şi ai investitorilor străini, wstă şi la baza unor sesizări ale Curţii Constituţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...