Divizia americană a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a recunoscut vineri că este vinovată de conspiraţie criminală şi va plăti aproximativ 300 de milioane de dolari, într-un acord de recunoaştere a vinovăţiei, pentru a închide o anchetă de mai mulţi ani a Departamentului de Justiţie al SUA referitoare la fraudă privind emisiile de motorină, arată documentele instanţei, transmite Reuters.
FCA US, acum parte a grupului Stellantis, va plăti sancţiuni penale de aproximativ 300 de milioane de dolari, rezultate din eforturile sale de a sustrage cerinţelor privind emisiile pentru peste 100.000 de camionete Ram mai vechi şi SUV-uri Jeep din gama sa din SUA.
”FCA US s-a angajat într-o schemă pe mai mulţi ani pentru a induce în eroare autorităţile de reglementare şi clienţii americani”, a spus procurorul general adjunct Kenneth Polite, adăugând că departamentul va face ”responsabile companiile care încearcă să plaseze profiturile mai presus de cinste, bună guvernare corporativă şi remediere în timp util”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Judecătorul districtual al SUA Nancy Edmunds, din Detroit, a stabilit data pentru sentinţă pe 18 iulie.
Acordul include o penalitate de confiscare de 203,6 milioane de dolari şi o amendă de 96,1 milioane de dolari.
Guvernul a remarcat că FCA US a plătit anterior o penalitate civilă de 311 milioane de dolari şi despăgubiri de peste 183 de milioane de dolari pentru peste 63.000 de persoane, ca parte a unui proces colectiv referitor la emisiilor vehiculelor diesel.
FCA US va fi pusă sub supraveghere timp de trei ani.
Producătorul auto trebuie să efectueze o evaluare iniţială a conformităţii sale cu Legea pentru aer curat şi procedurile de inspecţie şi testare, să trimită un raport şi să pregătească cel puţin două revizuiri şi rapoarte ulterioare.
Vehiculele diesel afectate sunt modelle ale anilor 2014 - 2016.
FCA a fuzionat cu producătorul francez Peugeot PSA în 2021, pentru a forma Stellantis.
Trei angajaţi ai FCA din SUA au fost inculpaţi pentru conspiraţie în vederea fraudării Statelor Unite şi pentru încălcarea Legii privind aerul curat şi aşteaptă judecarea.
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei vine la cinci ani după ce grupul Volkswagen a pledat vinovat de acuzaţii penale, pentru a rezolva propria criză a emisiilor care a afectat aproape 600.000 de vehicule, într-un scandal care a devenit cunoscut sub numele de ”Dieselgate”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.