Divizia din Germania a grupului britanic de turism şi călătorii Thomas Cook a solicitat miercuri intrarea în insolvenţă, pentru a-şi separa brandurile şi operaţiunile de compania mamă, anunţând că discută cu posibili investitori, transmite Reuters.
Guvernul german analizează o cerere pentru un împrumut punte din partea Thomas Cook Germany, la o zi după ce a anunţat că va garanta un împrumut punte în valoare de 380 de milioane de euro pentru operatorul aerian german Condor al Thomas Cook.
Grupul Thomas Cook, cea mai veche companie de călătorii din lume, a intrat în faliment în această săptămână, ceea ce a declanşat cea mai amplă operaţiune de repatriere din istoria Marii Britanii şi o luptă pentru supravieţuire a multora dintre diviziile grupului.
Landul german Hesse, care oferă la rândul său sprijin financiar operatorului Condor, a anunţat miercuri că va analiza cererea de asistenţă financiară din partea Thomas Cook GmbH şi va discuta problema cu guvernul federal.
Premierul landului Hesse, Volker Bouffier, a declarat că sprijinul va fi posibil dacă va fi sigur de perspectivele bune ale companiei.
Torsten Kirstges, profesor de afaceri în turism la Universitatea Jade pentru Ştiinţe Aplicate, a declarat că este improbabil ca guvernul să salveze compania, care nu este atât de importantă pentru sectorul transporturilor cum este Condor.
Condor şi Thomas Cook GmbH, al doilea mare tour operator din Germania după TUI, sunt divizii independente ale companiei mamă Thomas Cook.
Condor ar urma să treacă prin procedurile de insolvenţă sub administrare proprie, pentru a evita să fie implicată în lichidarea companiei mamă.
Christoph Debus, directorul Thomas Cook Airlines, care include Condor, a declarat că operatorul german vinde bilete ca de obicei şi speră că va putea să compenseze cele 20% din afacerile care proveneau din vacanţele vândute de Thomas Cook.
Condor caută investitori noi şi ”există oferte foarte concrete şi parteneri cu care discutăm şi avem încredere că vom găsi o nouă structură de proprietate”, a spus Debus.
În acelaşi timp, divizia nordică a Thomas Cook a anunţat că este în căutare de noi proprietari, în timp ce divizia poloneză, Neckermann Polska, a anunţat miercuri că este insolventă. Diviza olandeză a obţinut miercuri protecţie faţă de creditori.
Thomas Cook Germany a anunţat că a solicitat intrarea în insolvenţă pentru a-şi restructura afacerile în mod ordonat şi a continua activităţile profitabile. Un tribunal german ar putea numi un lichidator.
“Discuţiile intense din ultimele două zile cu investitori strategici şi fonduri de investiţii...au arătat că operaţiunile germane ale Thomas Cook, cu brandurile Neckermann Reisen, Oeger Tours şi Bucher Reisen, au şansa de a avea un viitor”, a anunţat divizia într-un comunicat.
Thomas Cook Germany, care deserveşte circa 3 milioane de clienţi pe an, a arătat că a fost afectată de problemele companiei mamă şi de impactul Brexitului asupra operaţiunilor din Germania.
Compania a fost în contact cu Ministerul german de Externe, cu asigurătorii şi cu alţi parteneri, pentru a aduce clienţii acasă. Zurich Insurance, care a asigurat Thomas Cook Germany prntru insolvenţă, va acoperi costurile celor aflaţi în vacanţe.
Aproximativ 97.000 de turişti vor fi încă blocaţi joi.
Sindicatul Verdi a cerut să se ia măsuri pentru salvarea diviziei germane şi a celor 2.000 de angajaţi ai acesteia, notând că mii de agenţii de turism din ţară depind de supravieţuirea acesteia.
Thomas Cook Austria, care aparţine de divizia germană, a solicitat la rândul ei, miercuri, intrarea în insolvenţă, cu obiectivul de a-şi continua activitatea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.