Dependenţa Apple de China este în creştere, chiar dacă a apelat şi la fabrici din Brazilia şi India, potrivit datelor companiei referitoare la furnizori, care măresc miza pentru producătorul iPhone în timp ce preşedintele Donald Trump analizează războiul comercial cu Beijingul şi promite noi tarife, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De la 1 septembrie, Apple va suporta tarifele de 15% anunţate de administraţia Trump pentru produse majore fabricate în China, cum sunt smartwatch-urile şi căştile wireless, în timp ce de la 15 decembrie vor intra în vigoare tarifele pentru iPhone-uri.

Puţine companii americane sunt atât de dependente de China aşa cum este Apple.  Fabricile care lucrează pe bază de contract deţinute de Foxconn, parte a grupului Hon Hai Precision Industry, Pegatron, Wistron şi altele au sute de mii de angajaţi pentru a asambla dispozitivele Apple.

În ultimii ani, producătorii pe bază de contract ai Apple s-au extins şi în alte ţări. India, de exemplu, nu avea, în 2015, producători de dispozitive Apple, dar în 2019 are trei, inclusiv unul deţinut de Foxconn, unde compania intenţionează să producă familia de dispozitive iPhone X.

Apple recurge la operaţiunile din India pentru a evita taxele mari pentru importurile de iPhone-uri pe una dintre pieţele de telefoane mobile cu ritm rapid de dezvoltare, la fel cum a procedat în 2011, când a deschis cu Foxconn o unitate de producţie în Brazilia.

Dar fabricile din afara Chinei sunt mai mici şi, în cazul Indiei şi Braziliei, Apple le foloseşte numai pentru a acoperi cererea internă.

În schimb, fabricile din China care lucrează pentru Apple pe bază de contract au înfiinţat mai multe unităţi interne decât externe. Astfel, Foxconn a mărit numărul fabricilor de la 19 în 2015 la 29 în 2019, în timpul ce numărul fabricilor Pegatron a urcat de la 8 la 12, potrivit datelor Apple. Noile fabrici au fost create pe măsură ce Apple a adăugat în gama sa de produse ca ceasuri, boxe inteligente şi căşti wireless.

Pe lângă fabricile pe bază de contract, restul furnizorilor Apple, companii care vând cipuri, carcase de aluminiu, cabluri, plăci de circuit şi alte componente, au devenit şi ei mai concentraţi în China. În 2015, 44,9% dintre furnizori erau în China, proporţie care a crescut la 47,6% în 2019, potrivit datelor analizate de Reuters.

Apple a refuzat să comenteze analiza efectuată de Reuters.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat investitorilor la raportarea rezultatelor trimestriale că ”nu ar da prea multă încredere” speculaţiilor legate de modul în care compania va transfera producţia din China din cauza tarifelor americane.

”Marea majoritate a produselor noastre sunt produse peste tot. Există un nivel semnificativ de conţinut în Statele Unite şi foarte mult din Japonia şi Coreea de Sud până în China, iar Uniunea Europeană contribuie la rândul ei într-o proporţie mare...cred că acest lucru se va întâmpla şi în viitor”, a spus Cook.

Apple întâmpină dificultăţi să se extindă în afara Chinei, ţară unde prezenţa unui număr mare de furnizori îi permite să fabrice sute de milioane de dispozitive pe an păstrând stocuri pentru numai câteva zile, fapt esenţial pentru fluxul de capital liber atât de apreciat de investitorii companiei.

Alţi producători de telefoane livrează din China un număr mult mai mic de unităţi de produse şi au o flexibilitate mai mare.

Google, divizie a grupului Alphabet, îşi transferă în acest an producţia de smartphone-uri Pixel din China în Vietnam şi îşi construieşte un lanţ de furnizori mai ieftin în Asia de Sud-Est, a relatat miercuri publicaţia Nikkei.

Mărimea Apple este un dezavantaj acum, pentru că puţine ţări au o forţă de muncă atât de mare ca China. Fabricile au nevoie de ingineri de înaltă calificare pentru a proiecta şi repara echipamente făcute pe comandă. Vietnamul, unde Apple produce de ani de zile accesorii, are o populaţie de sub o zecime faţă de cea a Chinei.

Chiar dacă Apple poate fabrica dispozitive în India şi Vietnam, volumele ar fi mult mai mici comparativ cu nevoiele generale ale Apple.

Apple a spus oficialilor din domeniul comerţului că tarifele vor avea ca efect preţuri mai mari pentru clienţii americani, dar nu a precizat dacă intenţionează să transfere tarifele clienţilor prin creşterea preţurilor.

Pentru producătorii de dispozitive electronice, locul unde se fabrică plăcile de circuit poate stabili ţara de origine a dispozitivelor, a declarat George R. Tuttle III, avocat specializat în vamă care a lucrat cu producători de electronice.

Acest lucru oferă posibilitatea ca producătorii de dispozitive să fabrice plăcile de circuite sau ale componente majore în afara Chinei, dar să continue să asambleze produsele în această ţară, evitând astfel tarifele.

Apple a dezvăluit că nu are astfel de planuri. Dar divizia din India a Foxconn, care lucrează şi pentru HMD Global, producător de telefoane sub brand Nokia, şi Xiaomi, fabrică plăci de circuite în India, au declarat anul trecut două surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.