Delia Popescu i-a predat joi conducerea Ministerului Comunicaţiilor noului ministru, Augustin Jianu, şi a declarat că principala problemă care va trebui rezolvată în noul mandat este cea legată de capitalizarea Poştei Române.
Statul român a demarat, în noiembrie, procedurile de capitalizare a Poştei Române cu 229 milioane lei, din care 172 milioane lei reprezentau aportul Ministerului Comunicaţiilor, care deţin 75% din acţiuni.
Delia Popescu a explicat recent că această capitalizare nu s-a mai făcut din cauză că Fondul Proprietatea, care deţine 25% din acţiuni, a cerut garanţii suplimentare.
”Capitalizarea Poştei Române rămâne principala problemă pe care şi ministrul Jianu va trebui s-o rezolve. Va trebui luată o decizie la nivelul Guvernului dacă această capitalizare se va face sau nu”, a spus Popescu.
Noul ministru va trebui să găsească o nouă conducere pentru Poşta Română, după ce fostul director general, Alexandru Petrescu, a devenit ministru al Economiei.
Poşta Română a înregistrat, în primele şase luni din 2016, un profit brut de 19,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro), în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut.
La finalul anului trecut, compania avea datorii totale de 645,6 milioane lei (143,5 milioane euro).
O altă problemă care va trebui rezolvată este cea legată de noul sistem de achiziţii publice, SICAP, dezvoltat din fonduri europene de către Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), care ar fi trebuit să intre în funcţiune la începutul anului trecut.
”Nu mai există nicio noutate legată de acest sistem. Penalităţile pe care furnizorii trebuie să le plătească curg în continuare şi se vor scădea din ultima tranşă pe care trebuie s-o încaseze”, a mai spus Popescu.
Ultima tranşă pe care statul trebuie s-o plătească câştigătorului contractului SICAP, grupul UTI, cotrolat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, este de circa 5,8 milioane lei (1,285 milioane euro).
Grupul a avut termen de 16 luni pentru implementare de la câştigarea contractului - în toamna anului 2014 -, adică până la începutul anului trecut, însă nici acum acest proiect nu a fost implementat.
Fostul ministru a semnat joi protocolul de primire-predare, care cuprinde, printre altele, structura organizatorică a instituţiei, lista angajaţilor, situaţia litigiilor în care este implicată instituţia şi execuţia bugetară pe 2016.
”Nu există în acest prezent restanţe la nivelul ministerului, totul este la zi. Am lăsat şi un draft de buget pentru 2017, dar acesta va trebui analizat de ministrul Jianu şi aprobat şi de către Ministerul Finanţelor”, a mai spus Popescu.
Fostul ministru a precizat că va lua o pauză de câteva zile înainte de a decide în ce direcţie se va îndrepta. Delia Popescu a fost numită în funcţie în luna august a anului trecut, după demisia fostului ministru Marius Bostan.
În perioada 2014 - 2016, Delia Popescu a fost preşedinte al AADR, instituţie publică finanţată din venituri proprii şi aflată în coordonarea prim-ministrului.
În perioada 2009-2014, Popescu a fost vicepreşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională, instituţie publică în subordinea Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...