Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul grupului german E.ON, a anunţat, miercuri, că are în pregătire cinci proiecte în valoare de peste 260 milioane lei, în diverse etape ale procesului de accesare de fonduri europene nerambursabile, proiecte care vizează digitalizarea şi automatizarea reţelei de distribuţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Compania de distribuţie a gazelor naturale şi electricităţii Delgaz Grid a atras, începând din anul 2012, finanţare nerambursabilă pentru proiecte în valoare de peste 180 milioane lei, dintre acestea cinci fiind finalizate cu succes, alte patru aflându-se în diferite etape de implementare. În prezent, compania mai are în pregătire cinci proiecte, în valoare de aproximativ 260 de milioane lei, care vizează digitalizarea şi automatizarea reţelei de distribuţie. Mai exact, acestea urmăresc modernizarea reţelei şi contorizarea inteligentă la clienţi din judeţele Bacău, Neamţ şi Suceava, precum şi modernizarea şi integrarea în SCADA a unor staţii de transformare din judeţele Suceava şi Botoşani în vederea preluării producţiei de energie electrică din surse regenerabile”, a anunţat compania.

La momentul de faţă sunt în diferite etape de implementare patru proiecte, în valoare totală de 103 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană şi Guvernul României este de circa 58 milioane lei.

"Modernizarea infrastructurii de distribuţie, în special prin automatizare şi digitalizare, este o prioritate a Delgaz Grid, iar accesarea de fonduri europene reprezintă o foarte bună oportunitate de suplimentare a fondurilor proprii de investiţii, în beneficiul clienţilor noştri”, a declarat Csulak Ferenc, director general al Delgaz Grid.

În municipiul Iaşi sunt în desfăşurare lucrări pentru contorizare inteligentă la peste 10.000 de clienţi, valoarea proiectului fiind de aproape 54 milioane de lei.

Un alt proiect, în valoare de circa 31 milioane lei, are ca scop modernizarea şi integrarea în SCADA a cinci staţii de transformare (Huşi, Stănileşti, Vetrişoaia, Fălciu şi Murgeni) din judeţul Vaslui.

Un proiect similar celui din judeţul Vaslui, în valoare de peste 16 milioane de lei, vizează staţiile de transformare Hârlău, Paşcani şi Gorban din judeţul Iaşi.

Delgaz Grid îşi diversifică portofoliul de proiecte prin participarea într-un consorţiu european, care a primit finanţare din programul Orizont 2020, având ca obiectiv principal îmbunătăţirea securităţii cibernetice a reţelei inteligente de distribuţie a energiei electrice la nivelul UE.

Acest proiect de colaborare îşi propune detectarea incidentelor şi atacurilor de securitate şi confidenţialitate, garantând continuitatea şi minimizând efectele în cascadă în reţeaua inteligentă de distribuţie.

Cele cinci proiecte finalizate până acum au o valoare totală de 78,5 milioane de lei, din care 30 de milioane de lei finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană şi Guvernul României.

Recent, a fost finalizat un proiect de circa 2 milioane de lei, cu finanţare din Programul Operaţional Capital Uman, care a avut ca obiectiv formarea profesională a unui grup de peste 200 de angajaţi, în contextul dinamicii pieţei muncii, generată de retehnologizare, creşterea competitivităţii şi nevoilor clienţilor.

Anul trecut, în judeţul Bacău a fost finalizat un proiect de cercetare cu finanţare europeană “Optimizarea costurilor la colectarea datelor de la contoarele inteligente şi metode de îmbunătăţire a profitului la transportul energiei electrice”, cu o valoare totală de aproximativ 270.000 de lei. Proiectul a avut ca obiectiv măsurarea fluxurilor de energie în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, iar datele obţinute permit detectarea pierderilor din reţea şi prioritizarea investiţiilor.

Prin două proiecte cu o valoare de aproximativ 41,3 milioane de lei a fost modernizat sistemul de distribuţie a gazelor naturale din judeţele Iaşi şi Cluj. În municipiul Iaşi şi zona metropolitană a fost realizat un proiect cu o valoare totală de peste 6,2 milioane de lei care a vizat îmbunătăţirea tehnologică a reţelei de gaze naturale, presiune medie, precum şi modernizarea unor staţii de reglare, prin dotarea cu sistem SCADA. Totodată, în municipiul Cluj-Napoca a fost modernizată reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în cadrul unui proiect cu o valoare de aproximativ 35,1 milioane de lei, cofinanţat din fonduri europene.

Investiţiile derulate de companie în sistemul de distribuţie a energiei electrice au fost susţinute prin intermediul unui alt proiect cu finanţare europeană, fiind modernizate şi integrate în sistem SCADA un număr de 26 de staţii de transformare a energiei din judeţele Iaşi, Botoşani, Bacău, Neamţ, Suceava şi Vaslui, cu o valoare totală de aproximativ 35 de milioane de lei.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.