Europarlamentarul liberal Daniel Buda, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, avertizează, marţi, că România riscă să piardă 500 de milioane de euro din PNDR, bani destinaţi mai multor domenii agricole, printre care şi infrastructura de irigaţii şi a solicitat Ministerului Agriculturii finalizarea proiectelor în acest domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Daniel Buda a tras un semnal de alarmă, marţi, printr-un mesaj postat pe Facebook, intitulat ”Cod roşu în agricultură”.

”România nu îşi permite să piardă banii europeni destinaţi agriculturii, mai ales că vedem ce ravagii face seceta atunci când nu ai sisteme de irigaţii dezvoltate pentru secolul în care trăim! Agricultorii români nu trebuie să sufere din cauza incompetenţei din Ministerul Agriculturii! Aşa cum am mai avertizat deja, România riscă să piardă 500 de milioane de euro din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, aferenţi perioadei 2014-2020, bani destinaţi mai multor domenii agricole, inclusiv infrastructurii de irigaţii”, a scris Daniel Buda.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

El a avertizat că această confirmare a venit chiar de la Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, care a trimis României o scrisoare avertisment în legătură cu potenţiale dezangajări a fondurilor PDR la sfârşitul perioadei de programare 2014-2022 în 2025.

”Este inadmisibil ca PNL să se lupte la Bruxelles pentru trimiterea în ţară a cât mai multor fonduri pentru agricultură, iar banii să nu fie cheltuiţi la nivel naţional. Eu şi colegii mei vom continua să apărăm în continuare Politică Agricolă Comună, Politica de Coeziune, dar oare cum vom putea explica dezangajarea de 500 de milioane de euro?  PNL a atras atenţia Ministerului Agriculturii că trebuie să facă eforturi măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, pentru a evita dezangajarea bugetară şi a cerut ministerului ca prin structurile responsabile, ANIF şi alte instituţii, să finalizeze proiectele pe irigaţii”, a subliniat europarlamentarul PNL.

Daniel Buda a mai afirmat că fermierii au nevoie de bani europeni care să reabiliteze infrastructura de irigaţii.

”Şi nu au fost primele semnale de alarmă pe care colegii specialişti pe domeniul agriculturii le-au tras în spaţiul public. PNL insistă pe faptul că sunt binevenite despăgubirile pentru culturile afectate de secetă, dar pe termen lung nu aceasta este soluţia. Fermierii îngenuncheaţi de procedurile birocratice în absorbţia fondurilor au nevoie ca de aer de banii europeni care să reabiliteze infrastructura de irigaţii. CE transmite României că Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG AGRI) înţelege că situaţia nefericită din perioada 2007-2013, când s-au pierdut bani din cauza proiectelor nefinalizate, riscă să se repete, proiectele neprogresând bine în ceea ce priveşte punerea în aplicare, deşi s-au plătit avansuri. Tocmai de aceea, DG AGRI îşi manifestă dorinţa de a sprijini România în identificarea unor soluţii de reducere sau de evitare a riscului unei astfel de dezangajări semnificative. Şi propune una dintre soluţiile imediate, contactul strâns cu beneficiarii”, a mai afirmat Daniel Buda.

El a menţionat că România nu îşi permite să piardă banii europeani destinaţi agriculturii.

”Atragem atenţia, încă o dată, că România nu îşi permite să piardă banii europeni destinaţi agriculturii şi sistemelor de irigaţii, în mod special! Riscul este unul real, responsabilii din Agricultură mai au foarte puţin timp la dispoziţie să evite dezangajarea, aşa cum ne-a transmis Comisia Europeană. Le transmitem public că vom monitoriza progresul proiectelor care au scopul de a salva agricultura românească”, a mai declarat Daniel Buda.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.