Investiţiile în producţia de energie regenerabilă sunt, în primul rând, o obligaţie, conform ţintelor ambiţioase pe care România trebuie să le atingă, spune, la Conferinţa Maratonul Energiei de la PROFIT NEWS TV, Dana Daraban, director executiv, Federaţia Patronală a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
Aşadar, intrarea în sistem a acestor resurse pentru producerea de energie regenerabilă depinde de investiţiile care se fac în infrastructura de transport şi distribuţie.
„Cred că România trebuie în primul rând să aibă cumva o imagine un pic mai organizată a ceea ce îşi doreşte pentru că distribuţia nu este ceva ce poţi face de azi pe mâine, şi atunci intervine această discuţie în spaţiul public cum că distribuitorii ar fi de vină, ei nu vor. Partea de producţie de energie regenerabilă este foarte importantă. În momentul de faţă, România a mers pe un model clasic, nişte capacităţi mari de producţie de la care se întindeau nişte fire sau nişte conducte pe distanţe foarte lungi. Acum mergem cumva spre descentralizare, adică ceea ce vedem prin aceste proiecte de investiţii în regenerabile se schimbă puţin filozofia iniţială a dezvoltării sistemului de distribuţie”, spune aceasta.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ea adaugă că este necesară o planificare, dar şi o recunoaştere a faptului că aceste investiţii costă. „Există în momentul de faţă câteva programe de finanţare prin fonduri nerambursabile care completează necesarul de investiţii şi există investiţiile pe care le pun distribuitorii la dispoziţie, care se recuperează ulterior prin tariful de distribuţie pe care îl plăteşte consumatorul din zona respectivă unde distribuitorul are concesiunea. Deci, când auzim fraze de genul „vă puteţi racorda gratis”, nu există acest gratis pentru că cel care se racordează în acea procedură care se cheamă gratuită, cumva costului lui de racordare se recuperează ulterior. Deci gratuitatea este exclusă. Rămâne să vedem cum reuşim să facem acest cost suportabil pentru clienţi, astfel încât tariful de distribuţie să nu ducă la o creştere extraordinară a facturii”, precizează Dana Daraban.
Sistemul de distribuţie a intrat cumva într-o oarecare normalitate după situaţia critică de anul trecut, completează aceasta. Dar, o temă pe care autorităţile trebuie să o aprofundeze acum cu multă seriozitate este următoarea perioadă de reglementare
„România va intra într-o fază nouă de reglementare pentru tarifele de distribuţie pentru tot ce înseamnă dezvoltarea sistemului de distribuţie şi transport, care trebuie cumva să aibă la bază filozofia dezvoltării sistemului energetic. Deci cumva şi ANRE depinde de o planificare foarte organizată a statului roman pe ceea ce îşi doreşte în zona de dezvoltare. În tariful de distribuţie intră toate investiţiile pe care distribuitorii le-au făcut deja în reţele. Deci, pentru investitori a fost un semnal foarte important că, cel puţin parţial, aceste investiţii au fost recunoscute şi se recuperează prin tarif aşa cum este normal şi cum prevede şi legislaţia în vigoare. Banii sunt necesari, distribuitorii au nevoie de predictibilitate, de încredere în autorităţi”, mai spune directorul executiv al ACUE.
Despre creşterea abruptă a numărului de prosumatori, Dana Daraban afirmă că este un semnal foarte bun. Oamenii au înţeles că energia costă şi îşi doresc o posibilitate de a reduce acest cost.
„Problema este cum putem noi să răspundem unui număr atât de mare într-un timp atât de scurt. Distribuitorii fac tot posibilul să-şi adapteze sistemele astfel încât să poată procesa, dar rămâne şi limitarea tehnică, care poate să intervină din variate motive. Nu există specialişti, nu există oameni pe teren care să facă toate lucrurile, nu există aparatura necesară. Noi suntem într-o oarecare competiţie. Toate ţările din Europa merg pe panouri solare, deci toată lumea caută anumite produse astfel încât să poată să-şi pună în funcţiune sistemul. Şi, odată rezolvate aceste probleme, există o limitare tehnică a sistemului de distribuţie”, precizează aceasta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.