Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă după câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie ar putea remodela afacerile americane. Depinde mult de cine numeşte el ca adjuncţi şi membri ai cabinetului, inclusiv rolul CEO-ului Tesla, Elon Musk, şi ce tarife adoptă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iată câteva probleme majore şi sectoare de urmărit:

CE ROL VA JUCA ELON MUSK?

După câteva îndemnuri din partea celei mai bogate persoane din lume, Trump a spus că va apela la CEO-ul Tesla, Elon Musk, pentru a conduce o nouă comisie guvernamentală pentru eficienţă. Musk a spus că cel puţin 2 trilioane de dolari ar putea fi tăiate din bugetul federal de 6,75 trilioane de dolari.

Modul în care funcţionează ar putea fi o cheie pentru următoarea administraţie Trump. Eficienţa înseamnă mai puţine reguli şi autorităţi de reglementare?

Musk a fost un critic vocal, de exemplu, al revizuirii federale a afacerii sale cu rachete SpaceX. Asta ar putea însemna mai puţină supraveghere a maşinilor cu conducere autonomă (o afacere Tesla) sau a lansărilor de rachete şi multe altele.

Cei doi nu sunt complet sincronizaţi în afirmaţii: Trump a spus că nu va lăsa California să solicite ca toate vehiculele din stat să devină electrice într-un deceniu, dar Musk conduce cea mai valoroasă companie de vehicule electrice din lume.

"Un val în creştere ridică toate bărcile. Deci, în măsura în care Elon este capabil să împiedice denigrarea vehiculelor electrice de către o potenţială administraţie Trump, cu atât mai bine", a declarat James Chen, fost şef de politică pentru Rivian şi Tesla.

Nu este clar modul în care Musk ar aborda conflictele de interese dintre interesele sale în maşini, spaţiu, sănătate, construcţii şi inteligenţă artificială. Trump s-a angajat să fie ”un preşedinte cripto”, un plan care ar putea începe cu înlocuirea oponentului industriei Gary Gensler, preşedintele Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare, care a dat în judecată majoritatea industriei, inclusiv Coinbase, Binance şi Kraken.

Este aşteaptat ca înlocuitorul lui Gensler să revizuiască - şi să desfiinţeze - reglementările contabile şi să creeze scutiri ale industriei de la regulile SEC.

Musk este, de asemenea, un susţinător al cripto, la fel ca şi susţinătorul lui Trump din Silicon Valle, Marc Andreessen, şi viitorul vicepreşedinte J.D. Vance.

Musk este, de asemenea, un mare susţinător al energiei fără carbon, Tesla fiind un furnizor major de sisteme solare şi baterii.

Trump a promis că va ucide industria eoliană offshore şi va anula toate fondurile necheltuite în temeiul Legii de reducere a inflaţiei – legea de referinţă a lui Biden privind clima.

Dar Trump se confruntă cu disidenţa în rândurile sale: parlamentarii republicani, companiile petroliere şi alţii văd câştiguri masive ale statului roşu din această lege.

Musk a jucat în acest sens, construind a doua sa fabrică de vehicule electrice din SUA, de exemplu, în Texas.

TARIFELE

Trump a propus un tarif de 10% pentru toate importurile SUA şi de 60% pentru produsele fabricate în China, care, dacă ar fi adoptate, ar afecta întreaga economie prin creşterea preţurilor de consum.

Tax Foundation, un think tank non-partizan, a calculat că tarifele lui Trump ar creşte taxele cu 524 de miliarde de dolari anual, ar micşora PIB-ul cu cel puţin 0,8% şi ar reduce ocuparea forţei de muncă cu 684.000 de locuri de muncă echivalente cu normă întreagă, care ar putea avea impact asupra lucrătorilor din retail, cel mai mare angajator din sectorul privat.

El a sugerat, de asemenea, că ar putea impune un tarif de 25% asupra tuturor importurilor din Mexic.

Propunerile de tarife ale lui Trump ar putea reduce puterea de cheltuieli a consumatorilor americani între 46 de miliarde de dolari şi 78 de miliarde de dolari în fiecare an, potrivit unui studiu al Federaţiei Naţionale de Retail.

Îmbrăcămintea, jucăriile, mobilierul, aparatele de uz casnic şi încălţămintea ar fi categoriile cele mai afectate, arată studiul.

Comercianţii cu amănuntul îşi vor muta operaţiunile în afara Chinei în ţări precum Bangladesh, India şi Vietnam.

Magazinele mari precum Walmart şi Target s-ar confrunta cu costuri mai mari ale lanţului de aprovizionare, în timp ce supermarketuri precum Kroger, Albertsons şi Publix, care se aprovizionează minim din China, ar putea beneficia.

Experţii în transporturi maritime şi transporturi spun că tarifele mari ar putea iniţial să le susţină afacerile înainte de a deprima comerţul.

Tarifele planează şi asupra tehnologiei. În ultimele săptămâni, Trump a criticat puternic, de asemenea, U.S. CHIPS and Science Act (legea pentru cipuri şi ştiinţă), care a încercat să subvenţioneze parţial companiile care construiesc fabrici în Statele Unite. În schimb, el a spus că ţara ar trebui să impună tarife pentru cipurile care vin în ţară, în special de la TSMC din Taiwan.

Tarifele ar creşte, de asemenea, considerabil costurile pentru industriile de energie regenerabilă din SUA, care se bazează în mare măsură pe componentele chineze.

”Acţiunile Trump, fără sprijinul Congresului, ar putea include tarife de import de 10-20% (excluzând China), 60%-200% la importurile din China, care ar putea avea un impact asupra costurilor proiectelor de energie regenerabilă, în special proiectelor solare şi de stocare”, potrivit unei note de cercetare din octombrie. a Bernstein.

Şi apoi este întrebarea răzbunării Chinei. Este cel mai mare importator de soia şi cel mai mare consumator de carne de porc din lume, dar şi-a diversificat baza de aprovizionare cu alimente, de la tarifele lui Trump impuse în prima sa administraţie. Mai mult decât atât, China nu a reuşit să respecte pe deplin acordul de cumpărare a mai multor produse agricole din SUA, pe care l-a semnat cu Trump în ianuarie 2020.

Trump a promis în al doilea mandat că va impune taxe de 60% la importurile din China, ridicând îngrijorarea că Beijingul va riposta prin reducerea importurile de produse agricole din SUA.

PETROL, DAR NU DIN IRAN

Statele Unite sunt deja cele mai mari  producătoare din lume de petrol şi gaze, dar Trump vrea să îndepărteze obstacolele rămase. El va ridica îngheţarea noilor permise de export de gaze naturale lichefiate, va extinde licitaţiile federale de foraj, va accelera autorizarea noilor conducte şi va încerca să inverseze sau să slăbească reglementările care vizează reducerea emisiilor centralelor electrice şi auto.

Sprijinul lui Trump pentru industria petrolului şi gazelor l-ar putea determina, de asemenea, să-şi tempereze opoziţia faţă de Legeade reducere a inflaţiei, deoarece companiile petroliere primesc o anumită finanţare de la aceasta pentru proiecte fără emisii de carbon, cum ar fi captarea şi sechestrarea carbonului.

Marele wildcard al politicii petroliere este modul în care Trump va trata exportatorii rivali, inclusiv Rusia, Arabia Saudită şi Iran. Este probabil ca Trump să elimine sancţiunile asupra energiei ruseşti, dar să le lase pe cele asupra Iranului, a spus Ed Hirs, un asociat în energie la Universitatea din Houston.

Jesse Jones, analist la firma de consultanţă Energy Aspects, se aşteaptă şi mai mult.

”Credem că impactul revenirii unei administraţii Trump la o campanie de presiune maximă asupra Iranului ar putea duce la o scădere cu un milion de barili pe zi a exporturilor iraniene de ţiţei”, a spus el.

SINDICATE

Munca sindicalizată a făcut progrese mari sub preşedintele Joe Biden, care s-a alăturat unui pichet al lucrătorilor auto din SUA. UAW doreşte să se extindă şi, în grevele viitoare, guvernul federal ar putea fi rugat să intervină într-un mod care să submineze puterea de negociere a lucrătorilor, ceea ce democraţii au refuzat să facă până acum.

Republicanii nu au fost de obicei prieteni cu sindicatele, dar Trump a jucat un joc diferit, adresându-se lucrătorilor.

Sprijinul puternic în rândul multor lucrători sindicali îl poate presa pe Trump pentru a-i proteja pe aceşti alegători, a spus Anthony Miyazaki, profesor de marketing la Universitatea Internaţională din Florida.

Totuşi, dosarul său de numire a liderilor în Consiliul Naţional pentru Relaţii de Muncă a dus la anularea drepturilor lucrătorilor de a forma sindicate. Dacă acest ciclu se repetă, ar putea inversa câştigurile pe care sindicatele le-au obţinut de la pandemie, inclusiv eforturile de organizare de succes la Starbucks şi Amazon şi alte mişcări incipiente la Apple, REI şi Trader Joe's.

ALTE SUBIECTE INCLUD:

FINANŢE

În domeniul bancar, JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America şi alţi creditori se vor bucura probabil de relaxare a regulilor stricte privind majorări de capital, fuziuni şi achiziţii şi comisioane nedorite, din partea lui Biden"

Este aşteaptat ca Trump să instaleze rapid republicani favorabili industriei la autorităţile de reglementare financiare. Dar aceste câştiguri ar putea fi atenuate dacă Trump raplică politicile fiscale şi comerciale care vor creşte deficitul şi vor alimenta inflaţia, crescând, la rândul lor, dobânzile de creditare.

Acest lucru ar putea împinge creditele existente în categoria de neprformante, spun analiştii.

ANTITRUST ŞI TEHNOLOGIE

Trump s-ar putea să renunţe la cererea Departamentului de Justiţie de a diviza Google şi să prefere să ajungă la un acord privind problemele de concurenţă în fuziuni, mai degrabă decât noi procese, au spus avocaţii.

Poliţistul dur al naţiunii, preşedintele Comisiei Federale de Comerţ, Lina Khan, va fi aproape sigur schimbată.

Mai larg, susţinătorii lui Trump din Silicon Valley, inclusiv investitorii Peter Thiel şi Marc Andreessen şi şeful Tesla Elon Musk, doresc mai puţină reglementare a noilor tehnologii, de la inteligenţa artificială la rachete. Au un susţinător în acest sens în fostul capitalist de risc Vance.

MEDIA

Proprietarul Washington Post, Jeff Bezos, a decis cu câteva zile înainte de vot că ziarul nu va susţine pe nimeni pentru preşedinte, descriind decizia drept o mişcare de principiu pentru a recâştiga credibilitatea. Sute de mii de abonaţi au plecat, mulţi spunând că a fost o laşitate politică.

USA Today şi LA Times au refuzat de asemenea să susţină un candidat.

”Mesajul este destul de clar acum”, a spus fostul preşedinte al FCC, Tom Wheeler.

Aceasta înseamnă să cedezi tiranului în avans înainte de a ţi se cere”, a spus profesorul asociat adjunct Helio Fred Garcia, autor a două cărţi despre Trump, la New York University School of Professional Studies.

În timpul campaniei, Trump a cerut Comisiei Federale de Comunicaţii să retragă licenţele ABC şi CBS.

Preşedintele FCC, Jessica Rosenworcel, a denunţat apelurile lui Trump de a revoca licenţele pentru posturile de difuzare, invocând protecţia libertăţii de exprimare.

Dar independenţa FCC ar putea fi în pericol dacă Trump îşi respectă angajamentul de campanie de a aduce agenţiile de reglementare, cum ar fi FCC, sub autoritate prezidenţială, a spus Wheeler. De asemenea, preşedintele ar putea invoca competenţele sale de urgenţă în temeiul Legii privind comunicaţiile pentru a exercita controlul asupra radiodifuzorilor, invocând preocupări ”de securitate naţională”.

Chiar şi aşa, o nouă preşedinţie a lui Trump va oferi probabil reţelelor de ştiri de televiziune prin cablu precum CNN, Fox News şi MSNBC şi instituţiilor de ştiri, inclusiv New York Times şi Washington Post, acelaşi şoc pentru telespectatori şi audienţă pe care l-a generat primul său mandat.

PRODUSE FARMACEUTICE

Trump a spus recent că îl va lăsa pe fostul candidat la preşedinţie şi avocat anti-vaccin Robert F. Kennedy Jr. ”să se dezlănţuie” privind vaccinurile şi politica de asistenţă medicală. Kennedy a spus că Trump i-a promis controlul asupra FDA, CDC, HHS şi USDA. Aceste funcţii i-ar putea oferi control asupra vaccinurilor aprobate şi dacă americanilor li se recomandă să le primească.

Copreşedintele de tranziţie al lui Trump, Howard Lutnick, a spus că Kennedy nu va fi pus la conducerea Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane, dar a sugerat că ar putea oferi sfaturi despre vaccinuri.

Jeremy Levin, CEO al companiei de biotehnologie Ovid Therapeutics şi fost preşedinte al grupului de lobby biotehnologic BIO, a spus că ar fi alarmat dacă lui Kennedy i se va acorda supravegherea asupra vaccinurilor şi că şi alţi directori şi-au exprimat îngrijorarea.

”Negarea vaccinurilor, care este o piesă centrală a RFK, este poate la fel de periculos ca orice vă puteţi imagina”, a spus el, adăugând că numirile anterioare ale preşedintelui Trump pentru efortul de vaccinare împotriva COVID şi FDA îi sugerează că poziţiile mai moderate vor câştiga.

Unii directori au fost, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că influenţa lui Kennedy ar putea afecta reputaţia şi capacitatea SUA de a evalua noi medicamente.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.