Câteva zeci de antreprenori americani au înfruntat sancţiunile dure ale SUA şi cea mai gravă criză economică a Cubei din ultimele decenii pentru a participa, începând de miercuri, la o conferinţă la Havana, care se concentrează pe noul sector privat şi care vizează stimularea relaţiilor dintre cele două ţări, transmite Reuters.
Camera de Comerţ din Cuba şi compania de consultanţă FocusCuba din Washington, care găzduiesc întâlnirea, au declarat că evenimentul de trei zile este primul astfel de forum cel puţin din 2018, când fostul preşedinte al SUA Donald Trump a impus noi sancţiuni, pe lângă embargoul comercial vechi de decenii.
Atât delegaţia cubaneză, cât şi cea a SUA au criticat sancţiunile - dintre care majoritatea sunt încă în vigoare - şi i-au cerut preşedintelui democrat american Joseph Biden să renunţe la politicile predecesorului său republican.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele Camerei de Comerţ din Cuba, Antonio Luis Carricarte, a numit adunarea din faimosul Hotel Nacional ”o zi istorică”, lăudând persistenţa reprezentanţilor prezenţi de pe ambele maluri ale strâmtorii Floridei.
În timpul unui scurt dezgheţ al relaţiilor, în timpul fostului preşedinte Barack Obama, sute de afaceri americane au mers în Cuba pentru a explora oportunităţi de investiţii în ţara aproape interzisă, condusă de comunişti.
Unii, de la companiile de vase de croazieră până la Western Union şi Starwood Hotels, au semnat acorduri inovatoare, doar pentru ca noi sancţiuni americane să îi forţeze să renunţe.
Alţii continuă să facă afaceri. Guvernul a permis cubanezilor să opereze aproape 5.500 de întreprinderi private mici şi mijlocii în ultimul an, pentru prima dată de la revoluţia lui Fidel Castro din 1959, deschizând noi posibilităţi de parteneriat cu investitorii străini.
”Aproape tot ceea ce facem este cu noul sector privat în plină expansiune”, a spus cubano-americanul Hugo, a cărui Fuego Enterprises, cu sediul în Miami, operează o piaţă alimentară online care procesează 4.000 de comenzi în Cuba pe zi.
”Este important ca afacerile americane să vadă acest lucru de la sine”, a spus Cancio, care a participat la conferinţă.
Antreprenorii americani prezenţi reprezintă o serie de industrii, de la servicii alimentare la cumpărături online, transferuri digitale de bani, transport maritim şi finanţe.
”Cred că participanţii caută claritate în ceea ce priveşte ceea ce este posibil cu investiţiile din partea cubaneză în acest nou sector privat, deşi orice acord trebuie să fie aprobat şi de autorităţile de reglementare din SUA”, a declarat Phil Peters, fondatorul FocusCuba, pentru Reuters.
Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Administraţia Biden a slăbit unele restricţii asupra Cubei în ceea ce priveşte remiterile, turismul şi migraţia. De asemenea, şi-a exprimat interesul pentru sprijinirea sectorului privat al Cubei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.