Banca Naţională a României (BNR) anunţă că va înceta să publice, din 3 ianuarie 2023, cursul kunei croate (HRK) în raport cu leul (RON), ca urmare a aderării Croaţiei la zona euro şi a adoptării monedei euro ca monedă oficială începând cu 1 ianuarie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ca urmare a aderării Croaţiei la zona euro şi a adoptării monedei euro ca monedă oficială începând cu 1 ianuarie 2023, Banca Naţională a României va înceta să publice, din 3 ianuarie 2023, cursul kunei croate (HRK) în raport cu leul (RON). Rata de conversie pentru kuna croată stabilită de Consiliul Uniunii Europene este: 1 EUR=7,53450 HRK”, arată BNR.

Croaţia este membră a Uniunii Europene de la 1 iulie 2013. La data de 12 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a aprobat aderarea Croaţiei la zona euro la 1 ianuarie 2023 şi a stabilit rata de conversie pentru kuna croată.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La 18 iulie 2022 a început baterea monedelor euro croate, iar pe 5 septembrie 2022 preţurile din Croaţia au început să fie afişate atât în kune, cât şi în euro (această afişare dublă se va menţine până la 31 decembrie 2023).Pe 15 ianuarie 2023, bancnotele şi monedele euro devin unicul mijloc legal de plată.

”Preţurile bunurilor şi serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât şi în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afişării preţurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar şi vizibil. Această măsură este esenţială pentru protecţia consumatorilor”, arată Banca Centrală Europeană.

Atât euro, cât şi kuna (bancnote şi monede) vor fi permise ca mijloace de plată pe o perioadă de două săptămâni după introducerea euro.

Bancnotele şi monedele de kuna pot fi preschimbate gratuit până la 31 decembrie 2023, în limita a cel mult 100 de bancnote şi 100 de monede de kuna pe operaţiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

”Orice creştere a preţurilor legată de trecerea la euro este interzisă. În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităţilor, care pot impune amenzi companiei respective, orice majorare nejustificată a preţurilor. Acest demers se înscrie în sfera protecţiei consumatorilor”, mai arată BCE.

Până la 31 decembrie 2023, bancnotele şi monedele de kuna pot fi preschimbate în bancnote şi monede euro numai la oficiile poştale, băncile comerciale şi Agenţia Financiară. Pot fi preschimbate gratuit până la cel mult 100 de bancnote şi 100 de monede de kuna pe operaţiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

Din ianuarie 2024, banca centrală naţională a Croaţiei va prelua serviciile de preschimbare a bancnotelor de kuna pe termen nelimitat şi va preschimba monede până la 31 decembrie 2025. Acest serviciu este gratuit.Alte bănci centrale naţionale din zona euro vor preschimba bancnote de kuna gratuit, la cursul de schimb fix, în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2023. Suma care poate fi preschimbată este limitată la 8.000 HRK pe solicitant/tranzacţie într-o zi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.