Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 2%, deoarece producătorii au evaluat daunele aduse producţiei din Golful Mexic al SUA de uraganul Francine, care a străbătut zonele producătoare de petrol din larg, înainte de a fi declasat la o furtună tropicală, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Analiştii UBS au estimat că producţia de până la 1,5 milioane de barili din Golful Mexic a fost perturbată de furtună, care joi devreme s-a deplasat în sudul Mississippi.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 1,66 USD, sau cu 2,4%, la 72,31 USD pe baril.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,36 USD, sau cu 1,9%, la 71,97 USD pe baril.

Ambele contracte au câştigat mai mult de 2% miercuri, deoarece companiile au evacuat peste 171 de platforme offshore din cauza uraganului Francine.

Se estimează că întreruperile au redus producţia în această lună din Golful Mexic cu aproximativ 50.000 de barili pe zi, au spus analiştii UBS. Unii analişti, însă, au avertizat că impactul avut de Francine ar putea fi de scurtă durată, deoarece şi-a pierdut rapid din intensitate după ce a ajuns miercuri seară în Louisiana.

Acest lucru ar putea îndrepta atenţia pieţei petroliere înapoi către lipsa cererii globale, a spus clienţilor Alex Hodes, analist la StoneX, într-o notă.

Porturile de export de petrol şi carburanţi din sudul şi centrul Texasului au fost deja redeschise joi, iar rafinăriile au început să îşi reia activităţile.

Preocupările legate de cererea globală slabă de petrol, în special din partea importatorului de top China, au afectat foarte mult preţurile în ultimele luni.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au închis marţi la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, după ce grupul de producători OPEC+ şi-a redus previziunile anuale de creştere a cererii pentru a doua lună consecutiv.

Agenţia Internaţională pentru Energie şi-a redus joia trecută previziunile de creştere a cererii pentru 2024 cu peste 7%, până la 900.000 bpd, invocând cererea slabă în China şi creşterea economică slabă în alte regiuni.

SUA, cel mai mare consumator de petrol, dă, de asemenea, semne de cerere slabă. Stocurile de petrol au crescut în ţară săptămâna trecută, pe măsură ce importurile de ţiţei au crescut, exporturile au scăzut şi cererea de combustibil a scăzut, au arătat miercuri datele Energy Information Administration (EIA).

Preţurile benzinei din SUA au tendinţa de a scădea spre cel mai redus nivel din ultimii trei ani din cauza cererii slabe şi a aprovizionării abundente, au spus analiştii. Consumul de benzină din SUA reprezintă aproape 9% din cererea globală de petrol.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.