Contul curent al balanţei externe de plăţi a României a înregistrat, după a doua lună din acest an, un deficit de 337 de milioane de euro, de opt ori mai mare faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care deficitul comerţului exterior s-a adâncit puternic, arată datele publicate, miercuri, de Banca Naţională a României (BNR).
În perioada ianuarie-februarie 2015, balanţa de plăţi a înregistrat un deficit mult mai mic, de doar 42 de milioane de euro.
Creşterea deficitului de cont curent continuă tendinţa de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,76 miliarde de euro.
Adâncirea dezechilibrului externa fost determinată în special de creşterea deficitului comercial, de la 529 de milioane de euro, în ianuarie-februarie 2015, până la 930 de milioane de euro după a doua lună a acestui an. Datele iau în calcul deficitul comercial FOB-FOB, în care nu sunt incluse, la importuri, costurile de transport până în România, care sunt plătite, de obicei, tot de importatorii români.
Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în primele două lună din 2016, exporturile au crescut cu 4,1%, până la 8,9 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 8,5%, la 9,9 miliarde euro. Deficitul comercial FOB-CIF din primele două luni a fost de 993,5 milioane euro, mai mare cu 76% faţă de aceeaşi perioadă din 2015,l cifrele incluzând şi costul transportului în cazul importurilor.
Însă nu doar balanţa comercială a avut o contribuţie negativă în balanţa de plăţi.
"În structură, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat creşteri ale deficitelor cu 401 milioane euro, respectiv cu 70 milioane euro, în timp ce balanţa veniturilor secundare şi balanţa serviciilor au înregistrat excedente majorate cu 173 milioane euro, respectiv cu 3 milioane euro", se precizează în comunicatul BNR.
România continuă să aibă un surplus în creştere din comerţul internaţional cu servicii. În perioada ianuarie-februarie 2016, România a încasat din servicii livrate în străinătate cu 932 de milioane de euro mai mult decât a plătit pentru servicii importate.
Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, în creştere cu 18% faţă de nivelul din 2015.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...