Nuclearelectrica şi-a propus finalizarea celor două noi unităţi care au la bază tehnologia CANada Deuterium Uranium (CANDU) până în anul 2031, dar şi retehnologizarea Unităţii 1 a centralei de la Cernavodă, realizarea unor reactoare mici de tip SMR şi producţia de cobalt radioactiv. Planurile şi termenele au fost prezentate joi, în cadrul conferinţei News.ro Energy road - Energie la tine acasă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Proiectele Nuclearelectrica pentru a atinge ţintele de mediu şi asigurarea securităţii energetice: retehnologizarea Unităţii 1, aici s-a aprobat decizia de investiţie de către Adunarea Generală a Acţionarilor, s-au contractat servicii de inginerie, pregătim contractarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricaţie, contractarea lucrărilor de construcţii-montaj, structurarea finanţării, care e foarte importantă. În această retehnologizare în cei doi ani şi ceva în care unitatea va fi oprită, noi vom implementa şi  instalaţie de producere cobalt radioactiv, care este folosit atât în medicină cât şi în sterilizările de materiale medicale şi de alimente”, a afirmat preşedintele Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, joi, în cadrul conferinţei News.ro Energy road - Energie la tine acasă, ediţia a V-a.
Potrivit lui Chirica, ţinta de realizare a celor două unităţi CANDU – reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă -  o reprezintă anii 2030-2031.
„S-a actualizat studiul de fezabilitate, s-au contractat servicii de inginerie pentru a se actualiza documentaţia de proiectare contractare servicii şi contractare de servicii juridice. Finalizarea proiectului este estimată în 2031. Va trebui să reluăm procesul de obţinere a opiniei Comisiei Europene în baza articolului 41 al Tratatului Euratom. Noi am obţinut acest aviz în anul 2010, dar Comisia consideră că trebuie să revedem şi documentaţia suport trebuie reactualizată şi ăsta este motivul pentru care am contractat aceste servici de inginerie cu firma care deţine drepturile de proprietate asupra energiei CANDU, e vorba de CANDU Energy din Canada”, a adăugat oficialul Nuclearelectrica.
Printre proiectele pe care compania le va implementa se numără şi cel al reactoarelor mici (SMR) în cazul cărora ţinta de punere în funcţiune este anul 2028, dar şi cel al unei staţii de extragere şi stocare a tritiului care va fi folosit drept combustibil pentru un viitor reactor de fuziune. 
„Ciclul nuclear integrat, sunt cunoscute preocupările noastre, deja am preluat o fabrică de la Feldioara, în care prelucrăm concentratul de uraniu. Din păcate, partea de minerit şi de producere a octoxidului de uraniu nu mai este la nivelul la care a fost. Noi totuşi am luat licenţa unui zăcământ de uraniu şi intenţia Nuclearelectrica este să reconstituie ciclul nuclear integrat”, a precizat Teodor Chirica.
Evenimentul News.ro Energy road - Energie la tine acasă este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Parteneri ai evenimentului sunt ACUEFPPGComplexul Energetic OlteniaNuclearelectricaPetrom şi Romgaz.

Mai multe detalii în privinţa subiectelor abordate şi a speakerilor la: https://evenimente.news.ro/eveniment-news-ro-energy-road-energie-la-tine-acasa-editia-a-v-a-20672987

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.