Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER) atrage atenţia asupra reducerii concurenţei pe piaţa de energie, el făcând publice cifre care arată o scădere a numărului furnizorilor de energie. Oficialul Asociaţiei este de părere că printre provocările cu care se confruntă actorii din piaţa energiei se regăsesc instabilitatea legislativă, „reglementările neclare”, dar şi datoriile pe care autorităţile publice le au faţă de furnizorii de energie.
Laurenţiu Urluescu afirmă că lipsa lichidităţilor şi scăderea concurenţei reprezintă „provocări” ale pieţei de energie
„O mare provocare a pieţei de energie este reducerea concurenţei, ceea ce e destul de îngrijorător, mai ales pentru consumatorul final. Dacă în decembrie 2020, la clienţii casnici, erau 48 de furnizori care ofertau energie pentru clientul casnic, după trei ani au ajuns 32, adică undeva la 67%”, a afirmat Laurenţiu Urluescu luni, în cadrul evenimentului „Energy road - Energie la tine acasă - Ediţia a VI-a” organizat de News.ro.
Acesta a vorbit şi despre provocările cu care se confruntă furnizorii de energie din România.
„Prima provocare este taxarea excesivă, avem decontarea întârziată şi, să zic, incertă a schemei suport, întârzierile la decontare sunt de circa 11 luni. Pot să zic acum, din estimările noastre, sunt de încasat cam 2,5 miliarde de lei, sau, să spun mai plastic, aşa, Guvernul este dator furnizorilor mai mult de 2,5 miliarde de lei. O altă îngrijorare a noastră este incertitudinea decontării, ştiţi că pentru decontarea schemei suport a consumatorilor a fost un plafon de decontare de 1300, s-a redus la 900, s-a redus la 700 şi ultima dată a apărut şi sintagma „în limita sumelor disponibile”, care pentru noi este o incertitudine majoră privind decontarea”, adaugă Laurenţiu Urluescu.
Acesta este de părere că „instabilitatea legislativă”, modificarea ghidurilor de raportare la ANRE sau „reglementările neclare în care apar interpretări diferite” făcute şi de către actorii din piaţă dar şi de către autorităţi sunt provocări pentru toată piaţa de energie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.