Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei si de insolvenţă a contribuit decisiv la reducerea numărului de proceduri de insolvenţă şi la creşterea gradului de eficienţă, dar este întotdeauna utilă obţinerea de reacţii din partea unor specialişti privind aspectele pozitive şi negative ale acestor proceduri, a declarat marţi judecătorul Marcela Comşa, din cadrul Direcţiei Elaborare Acte Normative din Ministerul Justiţiei, la conferinţa "FINANŢAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENŢĂ. Ce soluţii sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvenţă?”, organizată de agenţia de presă News.ro, cu sprijinul INPPI, CITR şi Zamfirescu Racoti & Partners.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tema centrală a evenimentului "FINANŢAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENŢĂ. Ce soluţii sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvenţă?” o reprezintă provocările cu care se confruntă companiile aflate în insolvenţă şi soluţiile disponibile pentru redresarea acestora, în contextul în care în România media este de 45 de insolvenţe la o mie de firme active, înregistrând astfel un nivel al insolvenţelor de patru ori mai mare decât media înregistrată în plan regional, respectiv Europa Centrală şi de Sud-Est.

Legea nr. 85/2014, alături de revenirea economiei, a contribuit decisiv la reducerea numărului de proceduri de insolvenţă în 2015 faţă de 2013.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În anul 2015 au fost deschise 9.782 de proceduri de insolvenţă, faţă de faţă de 29.785 proceduri în 2013”, a afirmat Comşa.

Totuşi, judecătorul a atras atenţia asupra faptului că unul dintre obiectivele propuse, legat de creşterea numărului de planuri de reorganizare aprobate, nu a fost atins.

Potrivit datelor statistice, au existat 1.072 proceduri aprobate în 2013, faţă de 293 în 2015. O noutate o reprezintă insolvenţa pentru grupurile de firme, existând în prezent pe rol şapte grupuri de societăţi în procedură, dintre care un grup are 41 de firme.

Desi numărul companiilor cu impact în economie intrate în insolvenţă a scăzut cu 9% în primele cinci luni ale acestui an, de la 104 la 95, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dimensiunile afacerilor afectate în acest an sunt mai mari cu peste 200%, arată o analiză realizată de CITR.

Potrivit aceluiaşi studiu, alte 133 de companii cu active imobilizate de peste un milion de euro au în prezent cereri de insolvenţă depuse.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.