Seceta a constituit o mare problemă în acest an pentru agricultură şi în economie, a declarat marţi Călin Matei, director general adjunct Groupama Asigurări, care a precizat că societatea a asigurat pentru secetă peste 84.000 de hectare de culturi de primăvară, din care 54.000 hectare sunt cu daune semnificative. Declaraţiile au fost făcute în cadrul videoconferinţei „Agriculture Reloaded”, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
"Activăm în acest domeniu în România de mai bine de 20 de ani. Văd că an de an portofoliul de clienţi creşte. Din ce în ce mai mulţi clienţi devin conţtienţi de riscurile pe care le au şi aleg să îşi cumpere poliţe de asigurare. Anul acesta, seceta a fost o mare problemă. Noi pentru secetă am asigurat peste 84.000 de hectare de culturi de primăvară, deci porumb şi floarea-soarelui. Din 84.000 de hectare, 54.000 hectare sunt cu daună şi sunt cu daune semnificative. Deci un grad de dăunare de peste 61% şi cu grade de distrugere între 50 şi 100%. Avem judeţe unde practic frecvenţa de daună, deci 100% din hectarele asigurate au fost dăunate la un grad de 100%", a declarat Călin Matei, director general adjunct Groupama Asigurări.
Sunt clienţi care de pe 2.000 de hectare au recoltat 100 de kg pe hectar de porumb.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Pe zona de Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Galaţi este foarte apropiat de ce s-a întâmplat în 1986, istoria se repetă. Problema este frecvenţa cu care se repetă, pentru că severitatea fenomenelor începe să crească şi este din ce în ce mai deasă ca şi frecvenţă", a mai spus el.
În ceea ce priveşte asigurările agricole, acesta afirmă că o bună parte din fermieri sunt conştienţi de riscurile la care sunt supuşi.
"Agricultura astăzi cred că reprezintă un business semnificativ în România, cred că reprezintă 4% din PIB-ul României. Trebuie să ţinem cont că încă avem foarte multe ferme de subzistenţă în România. Sunt de acord că trebuie să avem soluţii mai inteligente şi trebuie să venim cu soluţii creative pentru viitor. Astăzi suntem una din companiile care folosim inteligenţa artificială, nu momentan în zona agriculturii sau a asigurărilor agricole, însă în alte soluţii de asigurare, da, o folosim cu succes. Pe de altă parte, nu cred că lucrurile se schimbă peste noapte. De multe ori încercăm să avem în România soluţii creative la probleme cu care alte ţări s-au lovit acum cinci ani, zece ani şi nu ne uităm ce au făcut ei ca să le soluţioneze. Cred că trebuie să fie o îmbinare între a fi creativ şi a încerca să te uiţi şi la ce a făcut vecinul tău acum doi-trei ani pentru că în felul acesta vei putea merge mai departe. Altfel, vei fi de cele mai multe ori condamnat să faci greşelile pe care le-au făcut şi alţii", a precizat Călin Matei, director general adjunct Groupama Asigurări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.