Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, estimează pentru anul trecut un profit de 200 milioane lei şi arată că se află într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Declaraţiile vin după ce miercuri Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al CEO, s-a arătat îngrijorat de situaţia în care se află Complexului Energetic Oltenia, despre care Greg Konieczny, manager al FP, spune că este la un pas de faliment.

”Având în vedere declaraţiile Fondului Proprietatea făcute în spaţiul public, prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia în care se află Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, respectiv că ‘s-ar afla la un pas de faliment’, considerăm că astfel de mesaje aduc prejudicii grave societăţii”, arată un comunicat publicat pe site-ul producătorului de energie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

CE Oltenia, o companie cu o cifră de afaceri de 2,9 miliarde lei, se află, în acest moment, într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar, solvabilitatea şi lichiditatea situându-se în limite normale, spun oficialii companiei.

”La această dată, societatea nu înregistrează datorii restante faţă de bugetul consolidat al statului şi a achitat toate obligaţiile financiare către furnizori şi instituţiile bancare, conform prevederilor contractuale şi estimează un profit pentru anul 2017 de circa 200 milioane lei şi, pentru ianuarie 2018, de circa 44 milioane lei, având contracte de vânzare a energiei electrice încheiate inclusiv pentru anul 2019”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii societăţii afirmă că, în urma prezentării către instituţiile bancare a activităţii companiei, Complexul Energetic Oltenia a trecut din categoria de performanţă financiară D în categoria de performanţă financiară A.

”CE Oltenia asigură partenerii comerciali şi financiari că declaraţiile Fondului Proprietatea mai sus menţionate nu corespund realităţii, considerându-le nefireşti, în condiţiile în care sunt făcute de un actionar al Complexului Energetic Oltenia”, subliniază oficialii companiei.

FP a prezentat miercuri un raport, iar potrivit evaluărilor independente ale deţinerilor nelistate la data de 29 decembrie 2017, CE Oltenia era evaluată la 32 milioane lei, de la zero lei în 2016.

”Dintre toate companiile la care suntem acţionari, suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Am văzut că preţurile mari din energie de anul trecut au ajutat, însă sunt la limita dintre a supravieţui sau nu ca şi companie”, a declarat miercuri Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea.

În 2016, compania a avut pierderi de 139,8 milioane lei.

Ultimul an când a realizat profit a fost 2013, când societatea a raportat un rezultat net de 4,59 milioane lei. 

Complexul Energetic Oltenia a realizat anul trecut o producţie de 15 TWh energie electrică, însemnând în medie 24% din producţia totală de energie a României. Faţă de anul anterior, producţia de energie a companiei a crescut cu peste 11%. În anul 2016, CE Oltenia a realizat o producţie de energie electrică de 13,5 TWh.

De asemenea, producţia de cărbune realizată anul trecut de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone, în creştere cu circa 11,5% faţă de anul 2016, cele mai mari livrări de lignit înregistrându-se de la exploatările miniere EMC Roşia-Rovinari, EMC Motru şi EMC Jilt.

Compania are 13.300 salariaţi.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.